Силна буря удари Северна България, на места е обявено частично бедствено положение

OFFNews 13 юни 2024 в 07:30 11684 0

Снимка БГНЕС/СИЛВИЯ НИКОЛОВА

Градушки и силни бури удариха няколко области в страната снощи. В Ловешка област са нанесени щети по инфраструктурата. В Шумен централните улици се превърнаха в реки. Сериозни поражения има и във Велико Търново, а кметът на общината свика кризисния щаб. Градушката в района е била с размера на орех. Сред най-пострадалите е районът на Арбанаси.

В Арбанаси нямаше ток за около 3 часа, предава БНТ. Десетки автомобили са потрошени, включително коли в голяма автокъща. Стихията отнесе и покрива на едно от училищата във Велико Търново - няма пострадали.

Много улици са отнесени, има и много паднали дървета. Движението по главния път към Русе беше затруднено, а градините на всички жители в района са абсолютно унищожени. Кризисният щаб ще оценява тепърва щетите.

"Централният корпус на училището, ламариненият покрив е обърнат, улуците ги няма. Екипи на училището обезопасяват района. За утре обявяваме неучебен ден - ще направим всичко необходимо, за да бъде демонтиран този опасен покрив", каза директорът на училище "Вела Благоева".

В ловешкото село Радювене ще бъде обявено частично бедствено положение след бурята, която отнесе покриви на къщи, пътна настилка и паднали дървета.

Проливният дъжд, примесен с градушка наводни улици, мазета и къщи в центъра на Ловеч. В областния град за 20 минути са паднали 25 литра на кв. метър дъжд. 

"Първо падна дъждът, след това беше примесен с градушка, нямаме щети по автомобилите. Най-пострадалото село отново е Радювене, това е близко село до Ловеч, на около 10 километра, което и при предходната буря на 3 юни пострада. Сега отново има паднали дървета, скъсани електропроводи, няколко покрива частично са разкрити. Все още няма ток. Смятам да обявя частично бедствено положение в това село, тъй като доста му се струпа. В Ловеч екипите реагираха бързо заедно с пожарната, с полицията. Имаше отцепени улици, няколко закъсали автомобила, единият от които доста пострадал, наводнен, но вече се нормализират нещата, тъй като екипите успяха да се справят", каза кметът на Ловеч Страцимир Петков.

Улиците в Шумен също се превърнаха в реки. Над 20 сигнала за наводнени помещения, изби, паднали дървета и клони и закъсали автомобили са получени в противопожарната служба.

Такси е било блокирано под мост. Наложило се е пътниците да газят в дълбоката вода, за да излязат от водния капан. Два автомобила са пропаднали в дупки в райони, където са се извършвали ремонтни дейности. Екипи на пожарната и полицията работят по подадените сигнали.

За градушка с големина на яйце сигнализираха и от Габрово, Сливен и Правец.

От 19:00 ч. до 21:00 ч. в звената на пожарната из страната са получили 41 сигнала за произшествия – главно за паднали клони и дървета и наводнени обекти. Най-много са сигналите от Велико Търново – 24, като щетите по покриви на къщи и автомобили са големи. В Ловеч са получили 3 сигнала, а в Сливен – 4, от които два са за наводнени улици.

Във Варна са 2 сигнала за паднали клони, в Ямбол – 6, а в Търговище – един. В Шумен също има паднало дърво.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите