Силистра остана без денонощна аптека

OFFNews 05 август 2023 в 13:41 1205 0

аптека

Снимка Александра Маркарян

Аптека.

Липсата на магистър фармацевти затвори денонощната аптека в Силистра и в момента хората няма откъде да си купят лекарства през нощта. Заради дефицита на кадри в областта няма и кабинети за спешна неотложна и стоматологична помощ.

През нощта 9-месечният син на Анастасия проявява симптоми на остра вирусна инфекция. Заради липсата на аптека се наложило спешно да постъпят в болница за няколко дни.

„Беше с повръщане и отговорът на лекарката, която ни прие, беше: Нямаме денонощна аптека затова ви спирам в болницата. „Не може да няма нощна аптека. Представете си някой заболял, който се е подул, получил абцес. Градът се обезлюдява. Младите лекари бягат дори от България, пък камо ли от Силистра...“, казва Анастасия Енчева пред БНТ.

В по-малките населени места в силистренска област аптеките отдавна са закрити. Според фармацевтите решение на проблема ще се намери, само ако държавата се намеси.

"Не ни е лесно. Днес това е много скъпо да стопанисваш денонощна аптека, да има професионалисти на нощно дежурство, след това да ги компенсираш според закона. Денонощната аптека е социална функция, държавата може да подпомогне финансово съществуването на денонощни аптеки или на аптеки с удължено работно време", казва Димитър Кръстев, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Силистра.

Калоян Мръсков е собственик на аптека в село Калипетрово. По закон може да притежава 4 аптеки, но има право да работи само в една от тях.

„От септември миналата година търся магистър фармацевти и има един. Това е основното, което възпрепятства откриването на малки аптеки в по-малките населени места“, казва той.

В града няма и вендинг машини за лекарства.

На територията на силистренска област работят 33 аптеки, според здравната карта обаче трябва да са поне 46.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки