Силен до бурен вятър носи понижение на температурите, дъжд и сняг

OFFNews 27 февруари 2020 в 06:06 1627 0

Снимка Pixabay

Силен и бурен вятър от северозапад ще духа в почти цялата страна днес. Заради него е обявен жълт код навсякъде, с изключение на областите Перник, Кюстендил, Благоевград и Смолян, от Националния институт по метеорология и хидрология.

През деня през страната ще преминава студен атмосферен фронт. От запад на изток облачността ще се увеличи и вплътни и ще вали дъжд, който привечер по високите котловинни полета на Западна България ще премине в сняг. Възможни са и гръмотевици.

Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще е умерен, в повечето райони - и силен. С него ще нахлува студен въздух и температурите ще се понижават. Към 14 часа ще са от 5°-6° на места в Западна България до 15°-16° в източните райони, където преди обяд вятърът ще е все още югозападен. След обяд валежите от северозапад временно ще спрат, а облачността ще се разкъса.

В планините облачността ще бъде значителна с валежи от сняг, под 1000 метра – от дъжд. Ще духа силен, по високите и открити части до бурен вятър: преди обяд от югозапад, след обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 3°, на 2000 метра - около минус 2°.

По Черноморието облачността от запад ще се увеличава и след обяд ще има валежи от дъжд. Ще духа умерен, временно до силен вятър от запад-югозапад, който до края на деня ще се ориентира от северозапад. Максималните температури ще са 13°-16°. Температурата на морската вода е около 8°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови