Сиела Норма: Новите 199 машини всъщност са старите 150

OFFNews 11 ноември 2021 в 08:43 2532 1

"Това са същите машини, така че няма никаква новина. По-скоро е фалшива новина. Това са същите машини, които вече бяха коментирани като 150 - пристигнали на Летище София, към тях се добавят 36, пристигнали 10-на дни по-рано, преди да почне тази шумотевица. Другите 13 са останали от пролетта. Общо 427 машини има за резервни нужди извън склада на ЦИК. На фона на 13 000 машини, доставени на Комисията, това изглежда доста нормално количество. Няма нови машини", заяви пред Нова Нюз Веселин Тодоров, изпълнителен директор на "Сиела Норма".

Късно снощи ЦИК бе изненадана от появата на още 199 машини за гласуване, които се оказа, че се съхраняват на територията на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков” в София. Избирателна комисия научила за тях от писмо от "Сиела Норма", в което от фирмата съобщават за тези устройства.

Миналата седмица се разбра за 228 машини на склад, после за още 150 в митнически склад на столичното летище.

Новите 199 машини за гласуване в склад на „Сиела Норма” напълно изненадаха ЦИК, заяви говорителят на Комисията Цветозар Томов тази сутрин по Нова тв.

ЦИК взе две решения - да информира незабавно министър Бойко Рашков, който отговаря за вота, и ДАНС. И да се поискат допълнителни обяснения от „Сиела Норма”, уточни Томов.

Той цитира писмото от фирмата, в което се иска да се използват 427 устройства за ремонт на техниката в изборните секции. От 5000 тествани устройства в 139 били открити повреди.

Според шефа на фирмата доставчик количеството е съвсем нормално.

"Обработили сме около 5-6000 машини, около 150 имат нужда от ремонт. Ето защо ни трябват около 400 резервни", заяви Тодоров.

По думите му още от началото на февруари "Сиела Норма" е поддържала такива наличности на машините, просто ЦИК не са искали справка.

"Пролетта тези допълнителни машини са били 400, защото устройствата за изборите са били 10 000. Тъй като осигуряваме гаранционна поддръжка и на машините, продадени от "Информационно обслужване" на ЦИК, през лятото сме увеличили наличността. Количествата са задължителни, ако ги нямахме, някой трябваше да ни санкционира", коментира Тодоров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови