Швейцария направи дарение на 39 общини за подпомагане на доброволни отряди

OFFNews 20 февруари 2018 в 14:53 3784 0

Снимка МВР пресцентър

39 общини получиха дарение за подпомагане дейността на доброволни отряди от Конфедерация Швейцария.

То се състои от различно оборудване, материали, инструменти и гумирано облекло и е принос към усилията на кметовете от Сдружението на общините в България за възстановяване на функциите на доброволците при справяне с пожари и бедствия и в подкрепа на идеята, че професионалистите могат да се справят в кризисни ситуации, подкрепени от обучени доброволци.

"Дарението е израз на установеното дългогодишно партньорства между България и Швейцария. Изключително интензивно е сътрудничеството в областта на пожарната безопасност и защита на населението между България и Швейцария през последните години. Добър пример за това е дългогодишното партньорство между общините Ловеч и Базел – Ланд и съответните пожарни служби", заяви директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов по време на церемонията по приемане на дарението.

Той припомни, че по инициатива на българското посолство в Швейцария и лично на посланик Меглена Плугчиева през 2016 г. бе осъществено работно посещение, на което бяха поставени основите на още по-задълбочено партньорство между двете страни.

Главният комисар Николов уточни, че 70 пожарни автомобила са прехвърлени на общините и още 33 транспортни средства. По думите му доброволчеството в България укрепва с всяка година – вече има 2948 подготвени и обучени мъже и жени, които при необходимост помагат на служителите на ГДПБЗН.

"За мен е голямо удоволствие да бъда тук за представянето на дарението. Посолството на Швейцария изказва благодарност на ГДПБЗН и Националното сдружение на общините като наши партньори, заяви Никол Вирш, заместник – посланик на Конфедерация Швейцария у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!