Шумен остава без вода най-малко 48 часа

OFFNews 16 януари 2020 в 12:42 2715 0

Снимка http://www.shum.bg/

Шумен ще остане без вода в продължение на най-малко 48 часа, предупреди местното ВиК дружество.

Тя бе спряна на 15 януари в 21:30 ч. заради авария - спука се магистралният водопровод в местността "Сусурлука". Отделно ВиК-Шумен беше планирало започването на голям ремонт заради 20 аварии на 17 януари на магистралния водопровод от яз.Тича, но аварията наложи по-ранното му начало.

58 души в 6 аварийни екипа на ВиК работят от рано сутринта днес за отстраняване на авариите по главния водопровод от язовир "Тича" към Шумен. Отделно на мястото на спукалата се снощи тръба в местността "Сусурлука" до Дивдядово" има и екип от Бургас, заяви на импровизиран брифинг там началникът на експлоатационен район Шумен във ВиК инж. Галин Ганчев, цитиран от http://www.shum.bg/.

По повод снощната авария той заяви: "Това е авария, причинена от амортизация, която е внезапно възникнала снощи в 20,00 часа. В 20,20 часа беше локализирано местото. Тази нощ колегите са работили по отводняване на терена с цел днес да има достъп на техниката. Предполагаемото време за отстраняване на тази авария е в рамките на този ден".

Рано е да се конкретизира колко време няма да има вода. Прогнозно в рамките на 48 часа трябва да се справим, ако не излязат непредвидени ситуации", обясни Ганчев и добави, че това означава, че евентуално утре следобед може да започне пълненето на системата, което отнема около 6 часа, и вероятно в събота водата трябва да потече от чешмите.

"При всички пълнения на системата се работи с темпо, което позволява да се избегнат различни хидравлични удари. Това става поетапно. Няма как всички жители да получат вода с нормално налягане и дебит едновременно", предупреди ВиК специалистът.

"Всички училища, детски градини, ясли, общински социални заведения са снабдени с достатъчно вода за питейни и за битови нужди", увериха зам.-кметът по здравеопазване и социална политика д-р Светлана Маркова и началникът на отдел „Образование, наука и развитие“ Даниела Савчева.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови