Ще се върне ли в България медальонът на великия хан Омуртаг?

Светослав Метанов Последна промяна на 14 януари 2020 в 12:17 4678 0

Една изключителна археологическа находка ще бъде предложена на търг в Ню Йорк утре. Става дума за златен медальон на един от най-значимите владетели на първата българска държава - хан Омуртаг.

Украшението е истинска археологическа сензация. То представлява втори, но по-красив и с по-ясен отпечатък медальон, чието изображение съвпада с находка открита през 1975 г. при разкопки на Царевец от българския археолог Петър Славчев.

На въпросния медальон надписът гласи: „На кан сюбиги Омуртаг”. Върху медальона владетелят е облечен с атрибутите на византийските императори - с туника и хламида, като на дясното рамо тя е закопчана с фибула. На главата си има корона. На върха ѝ има кръст. В дясната си ръка канът държи кръст, а в другата торба с пръст. В случая става дума за символи на държавната власт, а не за религия. Според историческите извори великият владетел е преследвал християните и пламенно е почитал езическите богове.

От къде идва уникалният накит? 

В момента е ясно, че медальонът на великия хан е собственост на частен колекционер и че е с доказан произход. Дори и при малки съмнения за произход и иманярщина, находката отдавна щеше да е свалена от наддаването. Фактът, че това не се е случило, категорично показва, че въпросната вещ е напълно законна собственост.

Първото описание на този артефакт е отпреди 115 години. През 105 година основателят на българската археология Карел Шкорпил описва и скицира медальон от същата матрица като предлагания на утрешния търг и намерения на Царевец, който в момента се съхранява в Археологическия музей. След това следите на въпросната находка се губят. Напълно е възможно обаче меценатите утре да наддават именно за накита, открит от Карел Шкорпил.

Цената

Медальонът на ханът строител, останал в историята с надписа "...Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил...", бе обявен със стартова цена от 30 000 долара, а прогнозата бе, че ще бъде продаден за около 50 000 долара. Още преди да е стартирало наддаването обаче вече има 7 оферти за него, а най-високата цена е 40 000 долара. Това означава, че най-вероятно утре колекционери ще развържат кесиите и ще бъде постигната значително по-висока цена спрямо първоначалните очаквания. 

Неофициално се смята, че в търга ще се включат някои от най-богатите българи. Не е изключено в наддаването да се включи и българската държава. До момента официално потвърждение за подобна хипотеза няма. Но и няма как да има.

На въпрос на OFFNews от пресслужбата на Националния исторически музей ни препратиха към Министерство на културата, а оттам бяха повече от лаконични:

"Следим ситуацията и за момента се въздържаме от какъвто и да е коментар".

Дори и ведомството на Боил Банов да се включи в наддаването в Ню Йорк, би било голяма глупост да шуми по подобна чувствителна тема, тъй като това автоматично би надуло цената на уникалната находка. Всъщност министерството вече има опит с подобни търгове. Наскоро на наддаване във Виена доста изгодно бе закупен рядък портрет на първия български владетел след Освобождението - княз Александър I Батенберг.