Щабът: 8 пациенти между 20 и 50 г. са с тежки симптоми на Covid-19

Хора с тестове от частна лаборатория заляли Пирогов. Не ходете там, ако нямате симптоми, призова ген. Мутафчийски

Мая Младенова 21 март 2020 в 17:06 27336 2

Ген. Мутафчийски

Не е вярно, че младите хора са застраховани срещу коронавируса, затова те също не бива да нарушават карантината и наложените мерки за изолация. В момента 8 пациенти у нас на възраст между 20 и 50 години са със сериозна симптоматика.

Това обяви на редовния си брифинг в 17 ч шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. 

163 са заразените у нас с Covid-19 към този час. Това е увеличение с 21 души от сутринта. 18 от пациентите са в София (това прави общо 103 заразени в столицата досега). Двама са в Бургас и са контактни на първите два. В морския град доказано болните са общо четирима. Един болен има в град Пещера, област Пазарджик.

Нито една възрастова група не е пощадена от заболяването. Друг е въпросът, че според статистиката повече умират възрастните. Но има млади хора в тежко състояние, вкл. наш колега (лекар - б.р.), на 25 години, добави Мутафчийски.

По думите му младите хора също не се съобразяват достатъчно с наложените ограничения. 

"Наблюдава се едно безгрижие, което се наблюдава все още по улиците и централните части, цял ден валят обаждания за ристрикциите – от възрастни, млади, което е пълно безобразие, добави шефът на щаба.

Паника след тестове в частна лаборатория

Мутафчийски подчерта и друга, по думите му, неприятна тенденция. След като частна лаборатория пусна бързи тестове, пациенти с положителни резултати заляли "Пирогов" с настояване да бъдат приети. Много от тях са без симптоми. Мутафчийски ги призова настоятелно, дори да имат положителен тест, да не ходят в болница, освен ако не се появи задух. В противен случай болницата ще се блокира и няма да могат да се поемат по-сериозните случаи.

Болен и в Токуда

Мъж на 34 г. е диагностициран в столичната болница "Токуда", потвърди шефът на щабът. Той лежи в белодробно отделение с пневмония. Лекарите са се усъмнили, че става въпрос за коронавирус, а тестът го е доказал. В момента в болницата се извършва задължителната дезинфекция, след което тя ще продължи да функционира.

Домусчиев е дарил 100 опаковки хининов препарат

Бизнесменът и собственик на Нова телевизия Кирил Домусчиев е дарил на оперативния щаб 100 опаковки по 100 таблетки хининов препарат, с който той самият се лекува. Ген. Мутафчийски благодари за съдействието и каза, че този тип препарат ще бъде предназначен за болни с тежка клинична картина, настанени в болници. Той подчерта, че няма смисъл лекарството да се пие превантивно или от хора с леки симптоми. Обикновено практиката била този препарат да се комбинира с антибиотично лечение при тежките случаи.

По отношение на оповестения по-рано случай на болен лекар от бургаската болница, станя ясно, че медикът е бил на ски в Пампорово.

Шефът на оперативния щаб не се нае да прогнозира кога ще е пикът на епидемията у нас.  Той заяви, че няма да е до края на март. Не можел обаче да посочи дали ще е в края на април, през май или през септември. Мутафчийски сподели, че много се надява да не е чак през септември, тъй като ако е тогава, повечето от хора от щаба едва ли щели да са още в него. "И аз съм човешко същество", добави той, намеквайки за натоварването на хората в щаба.

Проф. Тодор Кантарджиев от щаба подчерта, че епидемията у е внесена поради липса на дисциплина - от хора, които "лекомислено отидоха на екскурзии в западноевропейски държави". Той коментира, че китайците са преборили епидемията с дисциплина - завръщайки се от празненствата за тяхната Нова година, те са се поставили в двуседмична изолация.

Щабът ще се опита да намери психолози доброволци за хората, страдащи от тревожност по време на епидемията, стана ясно от отговор на журналистически въпрос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

2

Новак

22.03 2020 в 04:18

Постоянното оплакване от неспазване на дисциплината започва да става съмнително. Това, което виждам е, че мерките се спазват. Точно малоумието с декларациите вреди на мерките. Как мога да стоя в къщи и да получа хартиена декларация подписана и подпечатана от работодателя? Сега всички трябва да се изредим през офисите за получаване. Ако трябва да отидеш при болен близък в друг град каква декларация трябва да ти се издаде?

13874

1

emanuilis

21.03 2020 в 18:58

Тези с положителните тестве, които да „заляли" болницата избщо броите ли ги? „Издирвате" ли контактните им хора, или всичко си идва вече на мястото и ще престанете с демагогията?
Апропо, малка „изненада", през 2017 г. в Италия са загинали над 24 000 души от „грипни" усложнения:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1201971219303285