Шофьори продават дупчени билети, ЦГМ ще им каже „да не правят повече така“

Антония Чорева 27 юни 2016 в 12:51 11759 3

Снимка БГНЕС архив

Шофьори в столичния градски транспорт въртят търговия с дупчени билети. Практиката е следната – когато стигнат гаража, някои шофьори оглеждат автобуса и събират оставените от пътниците продупчени болите по седалките. Нещо, което се практикува само в България, за да се подпомогнат следващи пътници, които евентуално са гратисчии.

Шофьорите обаче събират тези билети и влизат в схемата за измама, като ги продават вече срещу цена от 1.60 лева. Един шофьор може да си докара около 20 - 30 лева на смяна от търговия с дупчени билети.

Както всеки знае, когато не се продават билети на спирката, такъв може да се закупи от шофьора. Столичанинът Христо Калоянов е попаднал на интересна случка в автобус 280 миналия четвъртък, на който се качва от кв. „Изток“ в посока Студентски град. Той поискал да си купи билет от водача, който се е представил за Иван Стойчев, но когато получил билета си, видял, че той има дупки, които дори са залепени.

Столичанинът се усъмнява и обсъжда с друга пътничка в автобуса дали билетът вече е използван и тя се съгласява със съмненията му, че това е фалшификация.

Учудено, момчето отишло да пита защо му е такъв билетът, а шофьорът му отговорил, че не знае. Подал му нов билет, но Христо видял, че в кабинката му има чашка с още 7-8 продупчени билети, откъдето е и неговият билет срещу редовна цена от 1.60 лева.

"Готина практика имате", казало момчето, на което му било отговорено, че това не е практика.

Шофьорът се представя за Иван Стойчев, регистрационният номер на автобуса е СА5250АМ.

Това не е първият подобен случай в градския транспорт. Имахме същия сигнал и за шофьор, който продава продупчени билети в автобус 102, но свидетелите не бяха записали регистрационния номер на рейса, поради което нямаше как случаят да бъде разследван.

От Центъра за градска мобилност не проявиха интерес към случая и го препратиха към гаража в Малащевци, където е крайната спирка на автобусите с номер 280. От там коментираха пред OFFNews, че за първи път чуват за такава практика. На въпрос как ще се разследва случая, от там заявиха, че ще „предупредят шофьора да не прави повече така“. Мярка, която се прилага към непослушните деца в детската градина.

Дежурният от гаража в Малашевци не се заинтересува от регистрационния номер на автобуса, нито от името на шофьора и затвори телефона. OFFNews обаче учтиво позвъни отново, за да издиктува данните на шофьора и рейса, тъй като смятаме, че е редно да си свършат работата.

От Столична община проверяват сигнала, но заявиха, че шофьор с такова име няма, както и автобус с такъв регистрационен номер. В момента тече проверка по случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12005

3

Alexandar Mosolov

27.06 2016 в 18:27

Къде е контрола в ЦГМ? Изопщо има ли такъв, и гледа ли си работата?

12073

2

Панелен земеделец

27.06 2016 в 14:58

Но на другия полюс трябва да отбележа наблюденията си, че когато билетчето получи новата си цена, масовият столичанин - вместо да протестира или да подпали 1-2 превозни средства; не съвсем метафорично казано - се нареди на опашките за карти и карнетки разни. Щото вече имало много сметка в тях...
Ами, това сме си ние.

13277

1

66

27.06 2016 в 14:12

далавера за 1,60 за билет
на шофьора

срещу

далаверата на Гадска Момилност за 5000 за навес на спирка

и двете не трябва да ги има

и тябва да бъдат съдени според вината 1,60 спрямо 5000