Шестима участници - шест медала: Младите ни астрономи с впечатляващ успех

OFFNews Последна промяна на 27 октомври 2019 в 07:59 1798 0

Злато и още 5 медала спечели българският отбор по астрономия на международната олимпиада в Румъния. Резултатът е впечатляващ успех, тъй като и шестимата ни представители в състезанието се връщат с отличия.

24-ата Международна олимпиада по астрономия се проведе между 19 и 27 октомври 2019 г. в румънския град Пятра Нямц (Piatra Neamt). Участие в звездната надпревара взеха ученици от над 20 държави от цял свят. Българският отбор, състоящ се от шестимата най-добри астрономи в гимназиална възраст, всяка година се представя достойно.

Те завършиха състезателния сезон за 2019 г. повече от страхотно, спечелвайки 1 златен, 1 сребърен и 4 бронзови медала! Което е и поредният пример тази година, в който всеки член на отбор се завръща с отличие.

Националният отбор по астрономия 2019 е в състав:

• Маргулан Исмолдаев - 9 клас, МГ Варна - златен медал;
• Явор Йорданов - 10 клас, НПМГ, София - сребърен медал;
• Васил Николов - 11 клас, ПЧМГ, София - бронзов медал;
• Иван Попов - 10 клас, ПМГ Гоце Делчев - бронзов медал;
• Константин Кръстев - 9 клас, ПМГ Бургас - бронзов медал;
• Виктор Герасимов - 9 клас, НПМГ, София - бронзов медал;

Явор взе участие и на Международната по астрономия в Шри Ланка - 2018 г., където спечели бронз; там Иван получи сребро и признание за най-добър наблюдателен кръг миналата година; а за Васил тазгодишната международна олимпиада е трета подред за него от 2017 г. и стана трикратен бронзов носител.

Ръководители на отбора тази година са д-р Ева Божурова от Националната астрономическа обсерватория - Варна, и Йоанна Кокотанекова - Астрономическа обсерватория - Хасково.

Международната олимпиада по астрономия се провежда за първи път през юни 1996 г. в Москва. България участва всяка година от 1998 г. насам.

Припомняме, че през август националният отбор по астрофизика се завърна с 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медала от Международната олимпиада в Унгария. МОАА се провежда от 2007 г., а България участва от 2011 г. насам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X