Шефкет Чападжиев дарил $1 млн. на болницата в Мадан, защото лично се сблъскал с местното здравеопазване

OFFNews 13 февруари 2019 в 10:28 7425 2

Мултимилионерът Шефкет Чападжиев, който дари 1 милион долара на болницата в Мадан, взел решението си, след като лично се сблъскал с местното здравеопазване.

„Страдах от уши, като бяхме в България. Влязохме в един кабинет и там всичко беше толкова старо, все едно, че нищо не беше правено. Преди 55 години бях там и апаратурата беше страшно стара”, сподели дарителят в интервю за bTV.

Медиците и кметът на родния му град уверяват Чападжиев, че няма да злоупотребят с парите. "Аз искам от него едно нещо – парите да бъдат похарчени 100% за болницата. То и тук не е цветущо, но все пак тук, ако влезеш в един докторски кабинет, такава е апаратурата – все едно че отиваш за Космоса, докато там е много бедничко”, казва Чападжиев. Той с голямо удоволствие дарява в България, макар че от малък мечтае да замине за Америка. Вдъхновяват го Алеко Константинов и неговият пътепис „До Чикаго и назад”.

„Аз бях много малък, в 6-ти клас, и вече знаех, че искам да вървя по неговия път, да отида в Америка. Беше страшно опасно, направо стрелят по границата, но по някаква причина мен не ме беше страх. Само се молех да ме уцелят в главата и всичко да приключи”, връща се назад Чападжиев.

С негови пари в Чикаго е издигнат паметник на Алеко Константинов. Днес 79-годишният предприемач споделя, че Америка го е научила да посреща хората като равни – без значение от етноса и религията им.

Днес той има друга мечта – да полети в Космоса с ракетата на Ричард Брансън: „Три дни преди да излетим те преглеждат, но се очаква да бъде много нормален полет. Той каза, че първите, които ще полетят, са майка му и баща му”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11948

1

зора

13.02 2019 в 11:33

Рядко подобна благотворителност ще срещнем в местните ни мултимилионери. Така е, като ставаш милионер наготово, с осигурени държавни поръчки, с политически протекции, а не със собствен труд , заобиколен от жестока конкуренция. Като ти ги осигуряват милионите (от които, зора е само да отделиш някое милионче и за "осигурителите") харчиш по мадами, коли и "изгъзици" по екзотични дестинации и рядко се сещаш за реалността в родината си, рядко засичаш просяци по улиците, възмущаваш се от "високата" минимална работна заплата...Родна жалка картинка, родни, жалки милионерчета...