Шефът на Топлофикация София: Парното трябва да поскъпне с 20% от Нова година

OFFNews 01 септември 2021 в 08:41 4485 1

Снимка бТВ

Парното трябва да поскъпне с 20% от Нова година.

Това заяви изпълнителният директор на "Топлофикация София" инж. Александър Александров по бТВ. По думите му това е разумна актуализация, защото цената на природния газ се е вдигнала със 101% от последната промяна на цената на парното и топлата вода. „На 1 януари, по необходимост, ако няма рязко изменение в посока намаление на цените, КЕВР ще коригира цената на парното и тока“, заяви и шефът на КЕВР Иван Иванов вчера на заседанието на енергийната комисия в НС. 

Няма реална опасност абонатите в столицата да останат без парно и топла вода през отоплителния сезон, увери Александров. 
„Топлоподаването е гарантирано с решение на Конституционния съд от 2010 г., което казва, че в никакъв случай топлоподаването за софиянци не може да бъде прекъсвано. Спирането би било катастрофално за София“, каза още шефът на „Топлофикация София“. 

Според него дружеството "има „ъпдейтнато“ разрешително – комплексно, в което са променени нормите за азотни окиси от 200 на 100 милиграма. Това е във връзка с приети нови нормативни нива, които Европейската комисия е изискала. В последните десетина години „Топлофикация“ направи редица инвестиции и е променила нивата на азотни окиси, които излъчва“, обясни директорът на дружеството. 

Той уточни обаче, че нивата не отговарят на последните евроизиквания, които са въведени през 2018 г. Александров допълни, че „Топлофикация София“ е подала искане за временно отлагане на нормата за азотни окиси, докато се въведат необходимите инсталации. 

Според него инвестиции в съоръжения, изградени през 60-е години на миналия век, не могат да постигнат необходимите норми.
„Разработваме нови планове за кардинална промяна в начина, по който се произвежда топлинна енергия, с което да осигурим за следващите 50 години зелена енергия. В следващите три години ние ще можем да подновим инсталациите, които
да бъдат водородно ориентирани“, уточни Александров.

Той увери, че при въвеждането на новите технологии в дружеството се очаква поевтиняване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews