Мая Манолова: ГЕРБ залага предизборна мина, нарочно оставя столичани без парно

Иска изслушване на Фандъкова и Герджиков в парламента

OFFNews 31 август 2021 в 12:58 15654 0

Снимка Архив

405 000 домакинства в София може да останат без парно от 1 октомври, предупреди Мая Манолова от "Изправи се БГ" пред журналисти в НС. 

Топлофикация–София е без подновено комплексно разрешително от Изпълнителната агенция „Околна среда”, заради неизпълнение на изискванията за емисиите от азотен оксид, в резултат парното и топлата вода в столицата може да бъдат спрени, обясни тя. 

„Крайният срок, в който трябваше да инвестират в пречиствателни съоръжения, изтече преди 1 година. Въпросът е дали столичният кмет Йорданка Фандъкова и ГЕРБ залагат мина за предстоящата предизборна кампания”, каза Манолова.

„Сметките показват, че отоплението на ток ще е по 1152 лева средно на отоплителен сезон или със 500 лева повече, отколкото на парно. Фандъкова мълчи за това. Мълчи и шефът на „Топлофикация””, коментира още Манолова. 

„Ние от „Изправи се БГ! Ние идваме” искаме изслушване на столичния кмет Йорданка Фандъкова, на председателя на Общинския съвет Герджиков, както и на изпълнителния директор на „Топлофикация София”. Искаме да представят на народните представители какви действия смятат да предприемат, така че хората да не са без ток и парно от 1 октомври”, заяви още Манолова. 

В края на юли - на 29, от Топлофикация-София излязоха с позиция след отказа на дерогация. Тогава от дружеството заявиха, че "Няма риск за клиентите на “Топлофикация София” и дружеството ще продължи да ги обслужва, както и досега". Оттам допълниха, че ще обжалват решенията. 

“Отказът на дерогация от страна на ИАОС поставя под сериозен риск енергийната и националната сигурност на София и страната, като би довело до невъзможност за пълноценно функциониране на инсталациите и съоръженията. „Топлофикация София“ е дружество със стратегическо значение за енергийната сигурност на България, което доставя топлинна енергия на над 1 млн. граждани на София“, коментираха от „Топлофикация София“. 

Анализите на топлинното натоварване показват, че при евентуално спиране на централното топлоснабдяване в столицата, ще бъде невъзможна замяната на топлинната с електрическа енергия и с такава от твърди горива. Това би довело както до критични аварии по енергомрежата, така и до сериозно замърсяване на въздуха в София, информираха още от Топлофикация-София. 

Дружеството поиска дерогация за привеждане в съответствие с новите по-стриктни норми за емисиите на азотни оксиди, тъй като необходимите средства за това са непосилно високи, както за Топлофикация, така и респективно за гражданите през сметките за топлинна енергия. Незабавна инвестиция от 190,5 млн. лв. от страна на дружеството би довело до значително повишаване на цената на топлинната енергия, която ще бъде платена от над 1 милион българи и ще има само временен ефект. Сумата е несъизмеримо висока и в сравнение с ползите, които ще има за околната среда, увериха от дружеството.

Те припомниха и решение на Конституционния съд от април 2010 година, което гарантира непрекъснатостта на топлоподаването. 

Днес проблемът ще бъде обсъден на заседание на енергийната комисия в НС от 15 часа, на което ще присъстват и шефове на "Топлофикация-София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови