Шефът на ПСС: Изгубените туристи в Стара планина не са били добре подготвени

Най-вероятно са завяти в сняг някъде по долината на река Тунджа, смятат спасителите

OFFNews Последна промяна на 10 февруари 2020 в 09:41 6643 0

Снимка БНР

Двамата туристи, които спасители търсиха без успех в Стара планина, са тръгнали недобре подготвени при лоши зимни условия, заяви директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Емил Нешев в сутрешния блок на bTV.

30 спасители са се включили в акцията, която вчера бе прекратена. Участвали са и много доброволци, както и техника.

Един от вариантите за изкачването към връх Ботев започва от местността Паниците, както са направили и двамата туристи, поясни Нешев.

Следващата стъпка към върха на баща и син е била хижа „Рай“. От нея до връх Ботев са 4 километра – все трудно трасе. След като са били в заслона на върха, при изключително лошо време, туристите тръгват надолу към 8 ч сутринта.

За последно връзка с бащата и сина е имало на 5 февруари.

„Това е много сериозен маршрут, добрите планинари знаят, че той не се предприема току-така. Особено при предупрежденията за влошаване на времето. От една страна, късно тръгване, второ – недобра екипировка и подготовка, доколкото разбирам не са имали голям опит в планината“, коментира директорът на Планинската спасителна служба.

"Най-възможното, което предполагаме, че се е случило е, че са някъде по долината на река Тунджа и са завяти от сняг. Докато не се стопи снегът, едва ли ще бъдат открити. За съжаление, не мисля, че има шанс да бъдат открити живи", заяви Емил Нешев.

Мъжът и момчето не са подали сигнал към ППС, дори когато са разбрали, че са се загубили на 4 февруари следобед.

Неговият съвет към хората, които предприемат преходи, е да знаят добре къде отиват, да са запознаят с прогнозата и да добре екипирани.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !