Шефът на НСИ награди учениците, които спечелиха приз за статистически плакат

OFFNews 16 септември 2019 в 21:27 2179 0

На официалното откриване на новата учебна година председателят на НСИ Сергей Цветарски награди учениците от столичното 56-о училище „Проф. Константин Иречек“ Ивана Иванова, Кристина Петрова, Анна-Мария Младенова, Александър Динев и Елхам Мохамад, които спечелиха второ място в Международния конкурс за статистически плакат за ученици и студенти.

Той връчи плакет от НСИ и грамота от Международната асоциация за статистическо образование на ментора на отбора Ламбина Петрова. 

Цветарски поздрави победителите в конкурса и отбеляза, че отборът на 56-о училище е прославил България в конкуренция с близо 15 000 ученици и студенти от 37 страни от целия свят.

„За нас, българските статистици тази награда също има голяма стойност, тъй като тя е и висока оценка за нашите усилия да популяризираме статистическата наука и практика сред най-младите българи, да събудим интереса им към числата“- допълни той.

В категорията на най-малките - ученици, родени през или след 2003 г., със своя плакат на тема „Как се храня?“ отборът от 56-о училище ни показва по интересен и убедителен начин как хранителните навици на подрастващите се отразяват върху тяхното здраве, подкрепяйки изводите си с резултатите от проучване, направено сред техните съученици.

Международният конкурс за статистически плакат се организира от Международната асоциация за статистическо образование (IASE), която е образователната секция на Международния статистически институт (ISI). В България състезанието се провежда от Националния статистически институт за първи път през тази година.

Конкурсът се провежда в три възрастови категории:
1. Ученици, родени през 2003 г. или по-малки
2. Ученици, родени между 2000 г. и 2002 г. вкл.
3. Студенти в университет/колеж (без възрастови ограничения)

Състезанието се състои от два кръга: национален и международен. Финалистите от националния кръг във всяка държава участват в международния кръг. В трите възрастови категории за ученици и студенти участваха 238 учащи от България, разпределени в 68 отбора от 26 града и 41 учебни институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови