Шефът на НИМХ: Въздухът в София е два пъти по-чист от снощи, природата е по-силна от нас

OFFNews 10 декември 2019 в 10:50 3966 1

Два пъти е спаднало замърсяването на въздуха в София от снощи досега. Утре се очаква вятър и дъжд и столицата ще се поизчисти. 

Природата е тази, който създава похлупак над София и тя го вдига, заяви проф. Христомир Брънзов, директор на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), по БНР. Ние трябва да разберем, че природата е много по-силна от нас и да се адаптираме, а не да се мъчим да се борим с нея, подчерта той. 

По думите, за да се реши проблемът с мръсния въздух в столицата, първо трябва да се знаят източниците, които замърсяват. 

„Това, което винаги ще замърсява града, са неговите собствени източници на прах – строителството, триенето на гумите в асфалта, почвената ерозия. Колкото и да се мие градът, не може да бъде измит така, че да няма прах, смята експертът. Автомобилите и битовото горене също оказват влияние върху въздуха в столицата, допълни той.

И подчерта, че има и външни източници на прах за града. 

Според него гражданските станции имат предимството, че дават пространствена представа за разпределянето на замърсяването в града, което може да помогне на властите. Проф. Брънзов обаче не вярва на стойностите, показвани от тях. 

Превозните средства с дизелови двигатели са значителен източник на замърсяване на въздуха, особено по отношение на азотния диоксид. В същото време като цяло липсват мерки за намаляване използването на лични
автомобили в близост до местата, където са измерени най-високите концентрации, посочи в свой доклад Европейската сметна палата, която през септември 2018 г. публикува извънреден одит на мерките за намаляване на замърсяването в няколко града, сред които бе и София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

1

Biser

10.12 2019 в 12:31

Абе природата...Айде да оставим тези коли, да спрем да се возим по 1 човек в автомобил и да ползваме градския транспорт, пък да видим колко силна е природата и колко силни сме ние.