Шефът на КРС си гласувал над 60 хил. лв. бонуси, КПКОНПИ му ги отнема

Главната архитектка на Стара Загора е глобена, защото разрешила фирма на съпруга ѝ да разработи ПУП

Мая Младенова 15 декември 2021 в 11:53 7827 2

Иван Димитров, КРС

Председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Иван Димитров си е гласувал сам бонуси и ги е получавал близо 3 години. Заради конфликт на интереси КПКОНПИ му отнема над 63 000 лева, натрупани от бонусите, и го глобява с още над 11 000 лева.

На днешното си заседание антикорупционната комисия е разгледала сигнал срещу Димитров, подаден "от орган на изпълнителната власт", се казва в съобщение на КПКОНПИ.

Иван Димитров бе назначен на поста през 2018 г. с мандат до 2023 г. В периода 2019-2021 е издал 11 заповеди, с които се определят допълнителни възнаграждения за служители в КРС, сред които е и самият той. Възнагражденията са били изплащани заедно със заплатите по утвърдени от председателя поименни списъци.

Издаването на заповедите и утвърждаването на поименните списъци към тях, в които е фигурирало и неговото име, е осъществяване на правомощия в частен интерес, посочва КНКОНПИ.

Комисията намира, че той е бил в конфликт на интереси, осигурявайки си материална облага в периода януари 2019-октомври 2021.

Законосъобразното поведение в случая би било да си направи самоотвод от служебните задължения, с които определя собствените си допълнителни възнаграждения, пишат от комисията.

На Димитров е наложена глоба от 5000 лв. В полза на държавата се отнемат 63 449 лв., представляващи материалната облага, реализирана от конфликта на интереси, както и 6434, 34 лв. – дневното възнаграждение за дните, в които са подписани и утвърдени заповедите, съобщава КПКОНПИ.

Глоба и за главния архитект на Стара Загора

Антикорупционната комисия е установила конфликт на интереси и при главния архитект на Стара Загора Виктория Грозева. Производството срещу нея е започнало по сигнал. Поводът е нейна заповед от юни 2020 г., с която е разрешила изработване на подробен устройствен план (ПУП) на архитектурно дружество, чийто едноличен собственик е нейният съпруг. Благодарение на тази заповед, съпругът на Грозева е получил възнаграждение по договор за инвестиционно проучване и проектиране от фирма, с която е сключил договора. По този начин е реализирана нематериална облага, изразяваща се в помощ и подкрепа, и материална – изразяваща се в получаване на парична сума, в частен интерес за свързано с нея лице, добавят от комисията. В случая е следвало Грозева да си направи самоотвод от конкретното си задължение по служба. Наложена й е глоба в размер на 5000 лв.

Решенията на КПКОНПИ за установяване на конфликт на интереси не са окончателни и подлежат на обжалване или протест по реда на АПК. Установяването на конфликт на интереси с влязло в сила решение е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. За Иван Димитров и Виктория Грозева приетите решения на КПКОНПИ не са влезли в сила.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  14369

  2

  случайно прочетох

  15.12 2021 в 14:53

  Бонусите в администрацията е редно да се забранят!
  Пари за храна и дрехи също!
  Другото е лицемерие!
   
  X

  Сърбия - приятел или враг