Шаламанов: Ситуацията е променена. Да помогнем с оръжия на Украйна

Светослав Метанов 07 юни 2022 в 11:17 3499 7

Шаламанов
Велизар Шаламанов

Абсолютно недопустимо е ядрена държава, като Русия, да прибягва към такъв тип заплахи от официални длъжностни лица, макар и в неофициално тяхно качество. Това заяви в интервю за БГНЕС военният експерт Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната.

Така той коментира изказването на ръководителя на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин, който написа в Туитър, че руските междуконтинентални балистични ракети „Сармат“ няма да питат българите за разрешение за прелитане.

Според Шаламанов подобен тип говорене е още по-недопустим, защото „Роскосмос“ трябва да се занимава с мирното усвояване на космоса, а не с ядрени заплахи.

Той е категоричен, че българските официални лица трябва да отговорят подобаващо на подобен тип заплахи.

„Независимо че това е неформална провокация, реакцията на София трябва да бъде формална, за да бъде пресечена и руската страна да вземе необходимите мерки, така че такива провокации да не се случват“, каза Шаламанов.

Той припомни, че при подобна провокация през 2014 г., която също е била отправена по Туитър, тогавашният ни външен министър Даниел Митов е защитил достойнството и честта на България.

Според Шаламанов тук не става дума за техническите възможности на ракетите „Сармат“ и дали те могат да достигнат България.

„Важен е езикът и тонът. Важно е, че ядрените сили на Русия, които трябва да имат характер на възпиране и да защитават съществуването ѝ, се използват в един случай, когато става въпрос за спазване на санкции, които в никакъв случай не са насочени към противопоставяне или преминаване към военна конфронтация“, заяви експертът в сферата на сигурността.

Конкретният повод за заплахата, отправена от Рогозин, който е известен със своя цветист език, е отказът на България да разреши полета на руския външен министър Сергей Лавров в нашето въздушно пространство на път за среща със сръбския съюзник на Кремъл Александър Вучич.

„Решението на София е свързано със санкциите срещу Русия заради агресията ѝ спрямо Украйна, която е осъдена от ЕС и България. Това е информиране за вече взето решение, а не някакво ново решение. В никакъв случай не е нещо, което може да бъде променяно със заплаха за използване на сила“, категоричен е бившият министър на отбраната.

По отношение на искането на украинския посланик Виталий Москаленко България да изпрати оръжие на Киев, Велизар Шаламанов припомни, че решението на НС от началото на май е взето също след писмо на посланика.

„Ситуацията е променена и в новата ситуация българските институции трябва да действат в съответствие с отправеното искане и българския интерес. Отправеното искане е изцяло в прерогативите на Министерски съвет. На базата на становището на различните ведомства, МС трябва да вземе най-доброто решение за България“, каза военният експерт.

Според него трябва да помогнем, както другите съюзници от ЕС помагат на Украйна да защити своята териториална цялост и суверенитет.

„Така както и ние бихме очаквали да ни бъде помогнато, ако бъде извършена агресия срещу България“, заключи Велизар Шаламанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

7

Propaganda

07.06 2022 в 13:06

Едина от редките ни възможности да покажем национално достойнство и отговорност към собственото ни бъдеще в ЕС и НАТО.

Оръжия за Украйна. Веднага и от всичко.

Друг цивилизационен избор нямаме.

-480

5

Октим

07.06 2022 в 12:15

Да помогнем, но политиците ни от мъжки род се държат като женски полови органи, робувайки на селските празноглави излияния на една колхозничка от Крушовица, която в гащите си носи със сигурност (според думите ѝ навремето към Мутьо от Банкя: “Ела да се разберем като мъже!“) мъжки полов орган ....

14469

4

случайно прочетох

07.06 2022 в 11:43

Интересът ни е да изнесем от тук поисканото от Украйна оръжие, със или без съгласието на Корнела!

А Рогозин, да си пие хапчетата... може и всичките наведнъж!

2910

3

ivenco

07.06 2022 в 11:33

Ей го дей и другият ненормалник като рогозин,лавров,володин,путлер и т.н.,знаете ги:

Медведев обясни суровостта на постовете си с омраза към "копелета и отрепки"
Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация и председател на партия "Единна Русия", отговори на въпрос за особената суровост на постовете му в Telegram. Той заяви, че мрази „копелета и отрепки“, които „желаят смъртта на Русия“. В същото време г-н Медведев не обясни за кого конкретно става дума. Най-често заместник-председателят на Съвета за сигурност пише негативно за властите на Украйна, Европейския съюз и САЩ.

„Хората често ме питат защо публикациите ми в Telegram са толкова груби. Отговорът е, че ги мразя. Те са копелета и отрепки. Те искат смърт за нас, Русия. И докато съм жив, ще направя всичко, за да изчезнат“, написа заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Руската федерация.

2099

1

Mateevk

07.06 2022 в 11:27

Казусът е приключен! Забравете! Ние сме пацифисти и ако Рогозин пак ни нарече "страхливци" и ни прати Сармат, ние ще му направим тука паметник на някое тепе! Нищо, че хора вече няма да има. Паметник е важно да има за мутантите, които щели евентуално да оцелеят някъде из Сибир!