Серен диоксид четири пъти над нормата обгази Гълъбово

OFFNews 11 септември 2015 в 20:21 3587 3

Снимка: БГНЕС, архив

Задушлив смог обхвана в късните часове на четвъртък град Гълъбово край Стара Загора. Експертите регистрираха серен диоксид 4 пъти над нормата.

Източникът на замърсяването е комплекс „Марица-изток”. По искане на екоинспекцията в Стара Загора, те са намалили мощностите си и така нивата на опасния газ са спаднали късно снощи. По данни на екоинспекцията, към 23:00 часа снощи положението се е нормализирало.

Въздухът в Гълъбово се очисти малко преди полунощ. След снощи в местната болница няма оплаквания от обгазени хора, а детските градини работят нормално.

Обгазяването е най-опасно за малките деца и хората със сърдечни и дихателни проблеми. Оставане вкъщи на затворени прозорци е единственото, което хората в Гълъбово могат да направят, за да се предпазят.

„Не са никак малко обгазяванията, но по това време на годината се случва, заради атмосферните условия”, заяви кметът на Община Гълъбово Николай Тонев, цитиран от Нова ТВ.

За обгазяването снощи вина имат четирите топлоелектрически централи в района, които в момента произвеждат почти цялото електричество за потреблението в България.

„Няма да ги глобим, защото намалиха мощностите си почти веднага и в 23 часа стойностите спаднаха”, обясни директорът на РИОСВ-Стара Загора Петя Папазова.

В началото на август в подобен случай Гълъбово беше обвито от отровна жълто-кафява мъгла, заради която започна административно производство срещу производителя на електрическа енергия "Брикел".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!