Семейна община: Тъщата на скандалния кмет на Септември е на път да се сдобие с кариера за мрамор

OFFNews 04 март 2022 в 12:44 5989 0

Снимка Виделина

Тъщата на скандалния бивш кмет на Септември Марин Рачев и майка на съпругата му и настоящ кмет на града Васка Рачева - Ванюша Петрова - е на път да се сдобие с кариера за мрамор в собствената си община, разкрива пазарджишкото издание "Виделина".

Остава само още една стъпка, която трябва да бъде направена от фирмата на майката на кметицата, за да започне добив на мрамор в местността “Бялата чука” в землището на с. Ветрен дол. Тази стъпка е влязло в сила решение по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), издадено по реда на Закона за околната среда (ЗОС), с което се одобрява осъществяването на инвестиционното предложение за добив и първична преработка на подземни богатства, става ясно от отговор на министъра на енергетиката Александър Николов на питане на депутата Драгомир Стойнев. При депозирането му в МЕ министърът издава на титуляра удостоверение за търговско откритие, с което дава зелена светлина пред фирмата да започне изграждане и експлоатация на кариерата.

Ветрен дол се намира в общината, която дъщерята на Ванюша Петрова управлява и която доскоро управляваше нейният зет. Той бе предсрочно отстранен от поста заради конфликт на интереси, бяха му повдигнати и обвинения за неизгодни сделки и умишлена безстопанственост. След него обаче кмет на малката община става съпругата му.

При геоложкото проучване скална проба е взета от най-високата част на връх Голака, а на няколко десетки метра от мястото на пробата се намира и един от проучвателните сондажи. Което показва желанието на фирмата на Ванюша Рачева да разположи бъдещата кариера върху най-високите части от връх Голака, пише "Виделина".

На 24 юли 2019 г. правителството на Бойко Борисов одобри разрешение за проучване на подземни богатства на връх “Голака” на фирмата „Агро култури 2014“ ЕООД с настоящ собственик и управител Ванюша Петрова.

„Агро култури 2014“ ЕООД участва като собственик в „Раян газ“ ЕООД - дружество, чийто едноличен собственик до началото на 2014 г. е бил бившият кмет на Септември Марин Рачев. Рачев е управлявал фирмата до 15 юни 2015 г., когато с молба до съдружниците е освободен от тази длъжност в навечерието на кметските избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!