Село Любеново отпразнува Трифон Зарезан с биовино

Мартин Георгиев 14 февруари 2018 в 21:33 3980 0

Снимка OFFNews

Никополското село Любеново отпразнува днес по традиция празника Трифон Зарезан - с ритуално зарязване на лозовите пръчки и веселба.

Програмата започна пред читалището, където музика посрещна гостите, сред които беше съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов, както и представители на ДЕОС и БЗНС, дошли да отпразнуват празника на виното въпреки минусовите температури.

По-смелите от тях се отправиха към лозовите бионасъжданея, отглеждани от фермерката Албена Симеонова.

Лозовият масив от 300 дк. се намира между двете никополски села Любеново и Лозица. Плодът от тези насаждения е сертифициран като био, тъй като не се използват торове, пестициди и хербициди за неговото отглеждане.

Лошото време не попречи на никополския свещеник да проведе церемония по ритуално зарязване на лозови пръчки. Той благослови лозята и се помоли те да бъдат предпазени от болести и бедствия. 

След освещаването на масива децата в Любеново изнесоха специално подготвена програма за празника Трифон Зарезан. Церемонията завърши, след като всички произнесоха Клетвата на любеновските лозари, която е "ако пристъпя, нека остана винаги без вино на трапезата и да ми изсъхнат и мухлясат бъчвите".

Празникът продължи с вкусна храна, прекрасно вино и хоро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови