Село Априлово все още е наводнено, няколко къщи са недостъпни

OFFNews 01 юни 2014 в 15:03 3560 0

Село Априлово. Снимка: bTV.
Село Априлово. Снимка: bTV.

След като вчера язовир „Росина” край Търговище преля и наводни село Априлово, днес селището продължава да е в хватката на водното бедствие, а достъпът до няколко къщи все още е невъзможен.

Няма данни за загинали или ранени.

Отводняването ще започне най-рано в понеделник, коментира кметът на селото Сергей Стоянов пред bTV.

През нощта не е било възможно отводняване, тъй като река Черни Лом, която преминава през населеното място, е продължила да прелива. Едва тази сутрин е започнала да се прибира в коритото си и да спада.

Евакуираните вчера 30 жители все още не могат да се върнат по домовете си, но това ще стане в близките дни. Има опасност една от пострадалите къщи да се срути, обясни кметът.

Сергей Стоянов каза, че за момента не може да бъдат изчислени пораженията, защото твърде много площи се намират под вода, а калта пречи посевите да бъдат обходени.

Това не е първият път, в който река Черни Лом, която минава през региона, причинява наводнения.

В нея се вливат язовирите „Росина” и „Пресиян”, които често пъти преливат и стават причина за наднорменото повишаване на реката. Кметът на Априлово смята, че по всяка вероятност двете водохранилища не се изпускат навреме, което е и причината толкова често да се стига до наводнения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови