Преля язовир край Търговище, наводни къщи и дворове

OFFNews 31 май 2014 в 13:16 1897 0

Нивото на р. Дунав бележи лек спад.
Нивото на р. Дунав бележи лек спад.

Около 10 ч днес e прелял язовир край Търговище и е предизвикал наводнение в село Априлово. „Няма загинали и пострадали. Има наводнени селскостопански дворове, земеделска техника и 8 избени помещения на къщите”, съобщи главен комисар Николай Николов, директор на „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР, цитиран от bTV.

Кметът на Априлово Сергей Стоянов съобщи пред радио "Фокус", че язовир "Росина" продължава да прелива и затова за евакуирани около 30 души.

Тази сутрин около 6 часа приливна вълна с височина около един метър е заляла поповското село. Има откъсната махала.

„Коритото на р. Черни Лом, която тече през селото, не може да побира водата’’, уточни кметът. По думите му все още не е ясно какви са щетите, тъй като преминаването от другата страна на реката е невъзможно. Водата е дълбока 1,5 м.

На мястото са били екипи на Гражданска защита. С лодка те заедно с кмета са минали и са снабдили хората с продукти от първа необходимост. Очаква се пристигането на трактор, с който да се огледа бедстващата част от селото. Нивото на реката не пада, подчерта кметът. Той каза още, че водите на язовир Росина се изпускат, но е започнал да прелива и язовир "Пресиян".

Тази нощ обстановката в страната в областите Велико Търново и Габрово е била усложнена. Дъждовете са наводнили десетки къщи, но няма пострадали хора. Наложило се е щабовете на градовете да бъдат събрани. Към момента обстановката се нормализира.

Река Дунав бележи задържане, дори спад.

За предстоящите 10 дни, в които се прогнозира да има обилни валежи и градушки, главен комисар Николов каза, че има създадена организация за реагиране при бедствия и аварии. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!