Седмокласниците писаха преразказ на ''Череши'' от Захари Карабашлиев

На десетокласниците се падна поемата ''Левски'' от Вазов

OFFNews 16 юни 2021 в 13:27 1716 0

Разказът „Череши“ от Захари Карабашлиев беше произведението за преразказ на националното външно оценяване по български език и литература в VII клас днес, съобщи Министерството на образованието и науката.

Учениците имаха за задача да предадат текста подробно от името на неутрален разказвач.

Творбата е част от банка с произведения на съвременни български автори с безспорен авторитет - пишат още от МОН. Тя беше съставена след молба на Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование на МОН към писатели да предложат свои разкази, които отговарят на формата на изпита.

"Получиха се текстове с безспорни художествени достойнства, които ще бъдат използвани и през следващите години", коментират от просветното министерство.

От седмокласниците се очакваше също да коментират в няколко изречения думите от Вазовата повест „Немили-недраги“: „Къщята, магазиите, кесиите, сърцата бяха затворени за тях.“

Десетокласниците трябваше да формулират собствена теза по откъс от поемата „Левски“ на Иван Вазов. Те можеха да избират между две теми: „Цената на чистата съвест“ и „Вечната истина“.

Тази година максималният брой точки на изпитите в VII клас е 100, а в X клас – 50. 

Резултатите се вписват в удостоверенията на учениците като процент от максималния брой точки.

Днес на изпитите по български език и литература се явиха 59 864 седмокласници и 48 816 десетокласници.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Сърбия - приятел или враг