Седмицата започва със захлаждане и двуметрови вълни на морето

OFFNews 08 август 2016 в 07:20 5510 0

Седмицата започва със захлаждане и двуметрови вълни на морето

Леко захлаждане и двуметрови вълни по Черноморието се очаква от понеделник. На много места в страната, предимно в Югозападна България и Горнотракийската низина ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици и временно усилване на вятъра.

Над източните райони времето ще е предимно слънчево. Ще духа слаб, в източната половина от страната умерен североизточен вятър, който временно ще се усилва. Температурата на морската вода е 27°-28°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала, възможно е образуването на вълни с височина до 2-2.5 метра. Очаква се на места да има и мъртво вълнение.

Максималните температури в страната ще варират между 29° и 34°. 

В 14 области на страната за днес е обявена най-високата степен на риск от пожари - червен индекс на пожароопасност. Областите, за които е в сила кодът са: Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Разград, Добрич, Шумен, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Сливен и Стара Загора. При този индекс са възможни са бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. От НИМХ уточняват, че пожарите са трудни за овладяване, а действията по погасяване се ограничени само по фланговете на пожара. Метеоролозите предупреждават, че са възможни само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите. В останалата част от страната важат оранжевият, жълтият и синият индекс за пожароопасност.

Висок риск от възникване на пожари има и в областите Търговище и Смолян.

Захлаждането ще продължи и през седмицата. Разкъсана облачност се очаква във вторник преди обед. Краткотрайни валежи са възможни в югозападните райони и в Добруджа. Повече слънце се очаква в сряда, а вълнението в морето постепенно ще отслабва. Четвъртък ще започне със слънце, но следобед над страната ще започне да нахлува студен фронт, който ще донесе осезаемо разхлаждане. Очаква се да завали в западните и централните части. През нощта фронтът ще достигне и Източна България.

Значителни валежи се очакват в петък и събота. Те ще са придружени с гръмотевични бури. От неделя до 20-21 август отново ще започне по-продължителен сух период с високи температури и много слънце.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови