СДВР предупреждава: "Лъскави" джебчии дебнат в моловете по празниците

OFFNews 18 декември 2013 в 12:55 2211 0

Джебчия

Снимка БГНЕС

Джебчия

Добре облечени, възпитани и владеещи чужди езици джебчии са новите попълнения в "бранша". 

За това предупредиха от столичната полиция, която за последните 24 часа е успяла да задържи членовете на две такива групи, обикалящи столичните молове. 

Зам.-директорът на СДВР комисар Младен Маринов описа групите като трудно разпознаваеми дори и за полицаите. Джебчиите влизат дори и в по-скъпите магазини, те са добре облечени и външният им вид по нищо не издава намеренията им. Често те се възползват от доказали се похвати като "случайно" сблъскване, при което успяват да пребъркат джобовете на жертвата си. Ако успеят да откраднат нещо, те го предават на друг човек от групата, докато първият продължава да отвлича вниманието на жертвата. 

Често тези групи използват бременни жени или деца за отвличане на вниманието. Използват и възможностите, които се отварят при пробването на нови дрехи в магазините. 

Успешно прилаган метод е и пребъркването на джобовете в заведение. Често хората правят грешката да сложат връхната си дреха на облегалката на стола в заведението, обясниха полицаите. Това дава възможност седящият зад вас човек незабележимо да прерови джобовете ви, предупреждават от СДВР.

Особено критични са дните около празниците и суматохата в моловете. Затова полицията е имала срещи и с охранителните фирми на по-големите магазини в София, за да ги предупредят да бъдат нащрек и да реагират при всяко съмнително лице.

Столичната полиция е взела мерки за охраната на София по време на празниците. Пътна полиция ще помага за регулирането на трафика още този петък, когато се очаква столичани да напуснат града. Полиция ще има на възловите кръстовища, като с приоритет са тези, по входно-изходните артерии на София - на бул. "Ситняково", "Ботевградско шосе", "Цариградско шосе", както и на бул. "Цар Борис III" при Околовръстния път. На 21 декември на сайта на МВР ще бъдат оповестени местата на камерите за скорост в София по време на празниците.

6000 незаконни пиратки са прибрали столичните полицаи при проверки на търговски обекти. От СДВР поясниха, че подобни случаи вече са рядкост, но все пак предупреждават: да се ползват само пиротехнически средства, на които има указания на български език. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови