Съветниците от ДБ искат оставката на главния архитект на София, бавел строителството на нови сгради

OFFNews 10 февруари 2022 в 11:22 1492 0

Снимка Архив

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков да подаде оставка, искат съветниците от Демократична България. 

Не би било преувеличено, ако кажем, че в Направление „Архитектура и градоустройство“ към Столична община цари хаос. Не са никак малко публикациите в медиите за проблеми с различни казуси в столични райони. И главният архитект носи основната отговорност за този хаос, категорични са от ДБ. 

В текста им се казва: 

През декември 2021 г. към народния представител от „Демократична България‘ Ивайло Мирчев се обърнаха граждани с жалби и сигнали, касаещи действия и бездействия на главния архитект на Столична община и подчинената му администрация, по отношение неспазване на определените срокове при одобряване на подробни устройствени планове, издаване на разрешения за строеж, заповеди за допълването им, удостоверения за търпимост и въвеждане на строежите в експлоатация, както и бездействие на общинската администрация по постъпили жалби и сигнали за незаконно строителство или нарушения в строителството на територията на Столична община. 

През изминалата седмица от отговора на споменатото питане за пореден път не се изненадахме, че са констатирани системни нарушения в действията на представител на настоящите управляващи Столична община. В конкретният случай благодарение на проверка на ДНСК, чрез която са: Установени лоши практики, масово и необосновано забавяне в сроковете по преписките. 

Констатирано е забавяне на произнасянето извън определените законоустановени срокове, като НАГ СО не прилага разпоредбата на чл. 5в от ЗУТ /административният орган може само еднократно да изисква отстраняване на нередности в 14-дневен срок/.

Установено е удължаване на сроковете за съгласуване на ПУП и одобряване на ПУП поради създадена организация на вътрешно съгласуване между дирекции и отдели, което води до значително забавяне на инвестиционния процес. Съобщаването на актовете не е съобразено с изискванията на АПК за икономия на време. Процедурата е бавна и тромава – съобщаването се извършва от районните администрации, вместо от органа издал акта.
Установено е значително забавяне в срока за издаване на визи за проектиране. Прави впечатление огромното време, което отнема вътрешно ведомственото съгласуване.

Установено е, че при искане за одобряване на инвестиционен проект за издаване на разрешение за строеж многократно се изисква отстраняване на нередовности и/или представяне на допълнителни документи, без да се поставя срок. При по-голямата част от проверените досиета по въвеждане на строежите в експлоатация е установено, че не е спазен срокът за произнасяне съгл. чл. 177, ал. 3 от ЗУТ.

Установено е, и че преписките се връщат за доокомплектоване, без да се посочват конкретни документи.

Установено е при заявления за издаване на удостоверения за търпимост да се изисква многократно отстраняване на нередности и/или представяне на допълнителни документи без да се определя срок. Преписките се процедират със забавяне, което е значително без издаване или отказ от издаване на искания документ.

Установено е, че в голямата си част не са спазени сроковете по чл. 57 от АПК при изпълнение на задълженията по реда на чл. 223, ал. 1, ал 2 и ал. 3 от ЗУТ. Прави впечатление големият период от време от съставяне на констативният акт и последващите действия от НАГ /издаване на заповеди за спиране, премахване и забрана ползване/. Длъжностните характеристики на служителите от НАГ не отговорят на действащата структура. Не е изпълнено задължението по чл. 17, ал. 3 от ЗКН за създаване на звено за изпълнение на функциите по чл. 84 вр. чл. 17, ал. 3-6 от ЗКН. Това е в ущърб на осъществяване на политиката по опазване на културното наследство не само на територията на СО, но и в целия Югозападен район на планиране. Липсата на звено възпрепятства и води до забавяне на съгласувателните процедури по ЗУТ на инвестиционните проекти за строежи на обекти на културното наследство.

Тъй като в Закона за устройство на територията е ясно споменато какви действия следва да се предприемат при констатиране на системни нарушения от страна на главния архитект, и ако у арх. Здравков е останало поне малко чувство за такт и достойнство, то нека подаде оставка и освободи столицата от себе си, като по този начин градът ни ще може да започне дългия и болезнен път на своето, а и на столичните институции, възстановяване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови