Сарацини задушили в пещера 18 монаси, заради манастирски съкровища

OFFNews 16 май 2018 в 05:00 3565 0

Църквата отбелязва днес денят на преподобни Теодор Освещени и св. преподобни отци, избити в манастира “Свети Сава”. 

Теодор, наричан още Освещен, защото единствен в целия манастир имал свещенически сан, бил един от любимите ученици на Пахомий Велики. На 14 години той дошъл в Тавена при преп. Пахомий и с радост понасял всички трудности и лишения. След смъртта на свети Пахомий Теодор станал игумен на манастира в Тавена. Умрял около 360 година.

От VІІ век околностите на Йерусалим непрестанно се подлагали на нападения от хищните сарацини. Те не щадели дори мирните отшелнически обители, макар в тях да живеели пустинници, които нямали никакви земни богатства.

Веднъж до лаврата "Св. Сава" достигнал слух, че варварите се готвят да нападнат обителите. Братята решили да не се оттеглят, защото те не се бояли от смъртта и започнали още по-пламенно да се молят.

На Велики четвъртък сарацините с голяма сила нападнали манастира и веднага убили няколко иноци. Другите пък те събрали в църква и започнали да ги разпитват къде са скрити манастирските съкровища: "Откупете себе си и църквата си с четиристотин жълтици – казвали варварите на светите отци – иначе всички ще бъдете избити!. Не проливайте напразно кръвта ни – кротко отговорили иноците. – Толкова злато ние никога не сме имали. Вземете простите ни дрехи. Друго имущество у нас не ще намерите.

Варварите не повярвали на думите на иноците и чрез мъчения искали да узнаят от тях къде са скрити съкровищата им. Имало в манастира пещера, в която някога се подвизавал св. Сава, основателят на лаврата. Вътре в нея те затворили всички иноци и пред входа на пещерата натрупали сухи клони и запалили голям огън. Иноците се задушили от смрад и дим, а варварите продължавали да ги питат за скритите съкровища, но в отговор чували само молитви към Бога от задушаващите се братя. Осемнадесет души умрели в пещерата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови