За шамар или дърпане на ухо в Норвегия отнемат деца, предупреждава заместник-омбудсманът

OFFNews 01 юни 2018 в 14:25 12375 0

Снимка bTV

Българите, които пътуват в Норвегия, трябва да имат предвид, че там шамарът е инкриминиран, предупреди заместникът на националния омбудсман - Диана Ковачева в интервю за bTV.

"Ситуация, в която вие си позволите да ударите шамар или да издърпате ухо на детето, особено на публично място, моментално ще доведе до реакция от страна на норвежката държава и отнемане на детето”, заяви още тя.

Думите на Ковачева са по повод репортажа Мария Цънцарова за bTV за български семейства в скандинавската страна, за чиито деца са получени сигнали за насилие и са били застрашени от отнемане от родителите.

Заместникът на обществения защитник посочи, че се е запознала лично с Цветелина Уланд, чиито две деца са настанени в отделни приемни семейства след раздялата със съпруга ѝ. В понеделник предстои да се проведе среща с различни институции, на която Уланд да даде конкретни документи, за да може българската държава да поиска официално информация във връзка с този казус.

„Най-добрият интерес на детето по всички световни и европейски стандарти е братя и сестри да не се разделят", отбеляза Ковачева.

В дискусията участваха още зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев и експертът по международна закрила в Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Милена Дянкова.

Георгиев посочи, че Норвегия има много специфични закони за закрила на детето.

„Имаме около 10 отворени случая, по които в момента нашето посолство работи. Проблемът идва обаче тогава, когато сме много късно информирани. За съжаление, често гражданите се обръщат към посолството тогава, когато е много късно и възможностите за реакция от наша страна са силно намалени”, заяви той. 

Георг Георгиев обяви още, че МнВР ще инициират консулски консултации с Норвегия, както и ще потърси контакт и с други страни, които имат много подобни открити случаи.

Милена Дянкова отбеляза, че има културологични различия в сравнение с нашата система и начина, по който отглеждаме децата си в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови