Само двама ученици няма да могат да се явят на зрелостните изпити

Освен с маска, зрелостниците ще трябва да носят и прозрачен плик за вещите си

OFFNews 18 май 2021 в 13:14 2312 0

Само двама болни от COVID-19 дванадесетокласници в цялата страна няма да могат да се явят на държавния зрелостен изпит по български език и литература на 19 май. Те са с положителен тест към 18 май, съобщиха от министерството на здравеопазването.

Други двама ученици, които са под карантина като контактни, ще могат да положат изпита.

Матурите ще се проведат в над 5000 зали, като са ангажирани повече от 15 000 квестори. До трима родители от всяко училище ще могат да проследят изпита чрез инсталираните камери.

За първи път във всички 28 регионални управления на образованието са изградени центрове за видеонаблюдение в реално време, което дава възможност за дистанционен мониторинг във всички изпитни зали в съответната област.

Зрелостниците ще бъдат допускани до изпит и срещу служебна бележка в електронен формат (на телефон). Документът за самоличност (лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС) обаче е задължително да бъде представен в оригинал.

49 373 ученици са подали заявление за участие в държавния зрелостен изпит по български език и литература. По традиция изпитният материал ще се генерира рано сутринта в деня на изпита. Възможните комбинации са повече от 11 милиона.

Зрелостниците могат да ползват химикалка, която пише с черен цвят, молив и гума, а за изпита по математика – линия, пергел, триъгълник. Изисква се всеки от тях да има защитна маска за носа и устата, също и прозрачен плик, в който да постави личните си вещи, а по желание и защитни ръкавици. Може да носи лични средства за дезинфекция.

Всички изпити продължават четири астрономически часа. Матурата по български език и литература е разделена на три модула: първи с 30 затворени въпроса с по четири възможни отговора, втори с 10 въпроса, които изискват свободни отговори, и трети, при който се очаква създаване на есе или интерпретативно съчинение по зададена тема върху изучавано литературно произведение. Задължителният втори държавен зрелостен изпит е разделен на два, съответно на три модула в зависимост от предмета.

Зрелостникът може да излезе от изпитната зала след приключване на работата върху съответния модул и запечатването на попълнените листове в плик, когато модулът е с продължителност 60 или 90 минути. Когато модулът продължава 120 или 150 минути, може да се излиза от залата след изтичане на първите 90 минути.

Окончателното напускане на залата и сградата може да става не по-рано от 60 минути след началото на първия модул, както и по всяко време след това след предаване на запечатаната изпитна работа. Зрелостник, започнал да работи по трети модул на матурата по български език и литература, може да напусне окончателно залата и сградата 90 минути след началото на модула. Връщане в сградата до края на изпитния ден не се допуска.

Максималният брой точки от всички изпитни модули е 100. За оценка „среден (3)“ са необходими 23 точки. „Отличен (6)“ получават учениците с най-малко 95 точки.

Общо 49 122 зрелостници са пожелали да положат втори задължителен изпит на 21 май. От тях 13 066 са пожелали да заменят изпита по втори предмет с държавен изпит за придобиване на степен на професионална квалификация.

Държавните зрелостни изпити по желание ще се проведат по график от 26 до 31 май т.г.

Следващата изпитна сесия ще се проведе през август т.г. – достатъчно рано, за да е възможно кандидатстване във висши училища. В 41 университета ще се приемат студенти с резултати от матурите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови