Само 7 училища и детски градини с доказано 70% ваксиниран персонал

Вече са в сила двата дни допълнителен отпуск за работещите в образователните институции, които се имунизират

Александра Маркарян 05 август 2021 в 10:58 2995 0

7 училища и детски градини и три центъра за личностно развитие с поне 70% ваксиниран срещу COVID-19 персонал получиха сертификати от Министерството на образованието и науката, съобщават оттам. Те са "за отговорно отношение към опазването на живота и здравето и проявена гражданска позиция".

Образователните институции са:

- центровете за подкрепа на личностното развитие в Ямбол и Кубрат, където всички работещи са имунизирани;

- Основно училище (ОУ) "Св. Св. Кирил и Методий" в ловешкото село Бежаново, където процентът на ваксинираните е 95%;

- детска градина "Пролет" в с. Малко Враново, Русе - 90%;

- ОУ "Реджеб Кюпчю" в село Топчийско - между 70% и 80%;

- ОУ "Свети княз Борис I" - между 70% и 80%;

- ОУ "Христо Ботев" в Бургас - между 70% и 80%;

- ОУ "Васил Левски" в село Сушево - между 70% и 80%;

- ОУ "Васил Левски" в село Тодорово в Разградско - между 70% и 80%;

- Център за подкрепа на личностното развитие в Разград - между 70% и 80%.

Въпросните 10 институции не са единствените в образованието с поне 70% ваксиниран персонал, изясняват от МОН. "Те са първите, които са доказали пред РУО този процент ваксинирани, затова първи получават свидетелството. Проверяват се документите и на други образователни институции, които са подали данни, че изпълняват условията за получаване на свидетелство. МОН ще издава свидетелства на всеки две седмици", допълват оттам.

Подалите такива данни към началото на юли са 4% от училищата (общият им брой през учебната 2020/2021 г. е над 2 400 по данни на НСИ) и 3% от градините (над 1900 общо).

В почти 2/3 от училищата ваксинираните педагогически и непедагогически специалисти са под 30%, при детските градини такова е положението при 75% от екипите, допълват от министерството.

Според Националния ваксинационен план при 500 заболели на 100 хил. (14-дневна заболеваемост) детските градини могат да бъдат отворени единствено при условие, че 100% от персонала има сертификат за ваксинация или преболедуване и ако и семействата на децата също притежават такива сертификати. 

В края на август предстои ново проучване на МОН с цел проверка на ефекта от информационната кампания за повишаване на процента ваксинирани преподаватели и непедагогически персонал в училищата, детските градини и ЦПЛР, която започна на 8 юли. Учредяването на това свидетелство е част от нея.

Стремежът за повишаване дела на ваксинираните цели максимално дълго присъствено обучение през предстоящата учебна 2021/2022 г. и съхраняване здравето на работещите в системата на образованието.

Един от стимулите за ваксинация е осигуряването на два допълнителни дни платен отпуск за работещите в образователните институции, които се имунизират. Те ще могат да бъдат ползвани по желание наведнъж или поотделно след поставяне на първа или втора доза ваксина.

Двата дни са записани в анекс към действащия Колективен трудов договор в системата на предучилищното и училищното образование.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки