Само 2 деца с положителни проби от над 24 000 тествани в училищата в София

Получени са тестове за областите Пловдив, Русе, Бургас и Враца

Мая Младенова 10 ноември 2021 в 16:36 2028 0

Снимка БТА

Само двама от общо 24 113 ученици в София, които бяха тествани днес в клас за коронавирус, са дали положителен резултат.

Обобщението направиха от МОН в края на първия ден, в който няколко области върнаха учениците от първи до четвърти клас в училище, след одобрение на техните родители.

Положителните двама ученици са предадени на техните родители.

По-рано през деня се появи и съобщение за положителен ученик в Добрич. Засега няма справка за общия брой тествани ученици в цялата страна и броят на положителните сред тях.

"Първото тестване премина при много добра организация. Опитът показа, че дори в големите паралелки процесът не отнема повече от 20-30 минути. Освен учители и непедагогически специалисти, в изследването се включиха десетки доброволци – родители, медицински специалисти, студенти по медицина, медиатори", отчетоха от Министерството на образованието и науката.

Оттам допълват, че са получили нова пратка с 86 000 безконтактни теста за COVID-19. Това количество е част от втората обществена поръчка, обявена от МЗ за образователната система. Тестовете са от същия тип като избраните от МЗ при първата поръчка. Новата пратка ще бъде разпределена в четири области - Пловдив, Бургас, Русе и Враца. Те са сред 15-те области, за които тестовете от първата обществена поръчка не достигнаха, тъй като една от спечелилите търга фирми не изпълни ангажимента си. Така, вместо 400 000, бяха доставени само 200 000 теста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови