Quantcast

Съдия Ненков: Има нещо гнило в Конституционния съд

Елица Мартинова Последна промяна на 23 декември 2013 в 09:48 1465 4

Румен Ненков

Снимка БГНЕС, Архив

Румен Ненков

„Това е система от персонални и всякакви други връзки. (...) Мойта съвест ме кара да говоря, защото чувствам че има нещо гнило в Дания.“

 

С тези думи конституционният съдия Румен Ненков, който е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, определи пред „Нова телевизия“ ситуацията в Конституционния съд.

Подобно изказване той направи след първото решение, с което КС постанови, че Делян Пеевски остава депутат.

Сега, дни след повторното решение на КС в тази насока, Ненков коментира, че все още не е убеден в независимостта на магистратите.

„Има един принцип, че достойният съд не се сгъва и не подвива глава пред силните на деня“, посочи Ненков. Попитан кой се опитва да влияе на магистратите, съдията отговори, че не може да каже категорично, защото никой не си е позволявал да се меси в собствената му работа.

Като спорни решения той посочи тези за депутатското място на Пеевски и за освобождаването на бившия шеф на НЗОК Пламен Цеков.

„Има причини за тревога. Дори последното ни решение е доста тревожно (за Пламен Цеков – бел. ред.). Конституционният съд не може да формира мнозинство, както стана по случая „Пеевски“. Послендото решение е нещо уникално – има четири различни мнения и не може да се каже ясно „да“ или „не“. На пръв поглед съдиите в КС, следейки Конституцията, са с високи морални и професионални качества, но тълкуването на законите не е нещо толкова непредвидимо, за да има четири виждания“, подчерта Румен Ненков.

Той коментира, че никога не се е страхувал да изразява мнението си и се чувства длъжен да го прави в името на младите хора, голяма част от които са разочаровани от Прехода.

„Нашето поколение направихме думата „демокрация“ мръсна. Аз съм длъжен да говоря именно заради тези погубени надежди на младите хора. За тях се създаде впечатление, че демокрацията, едва ли не, е беззаконие, корупция, насилие, произвол. А точно това тя не е.

Понеже не мога да приема този начин на Прехода, той оправда незаконната трансформация и кражбата, а от друга страна създаде възможност за идеализиране на миналото“, изтъкна магистратът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.12 2013 в 19:03

Прав е съдия Румен Ненков, който е изключително достоен и високо издържан човек и професионалист. А каква е зависимостта на КС и какви хора се назначават там? Например да вземем съдия Георги Петканов от близкото минало като Министър на МВР в кабинета на НДСВ. По негово време изчезнаха "яко дим" 14млн.лв. от събрани такси при влизания на хора от чужбина в България и в последствие нищо не се разбра за тях. По време на Тройната коалиция същият стана Министър на правосъдието и след една година го назначиха за съдия в КС. Втория пример с бившия Главен прокурор Борис Велчев? По негово време всяка година се отчитаха близо по 800хил. просрочени стари дела за несвършена работа и след това същите се унищожаваха. Колко много пари се изразходваха всяка година навятъра за досъдебно разследване и колко хора оставаха с накърнени съдби, които след това осъждаха държавата за нанесени морални, материални и физически вреди в съда на Страсбург за стотици милиони евро, които оставаха след това за сметка на Държавната хазна. Колко ни е бедна представата, че всичко това остава за сметка на народа и просперитета на страната ни. Вредата от Квотния принцип за разпределение на местата на Съдиите в КС , както и за всички други места в Институциите, определени на принципа за Президент, МС, Парламент и Парламентарно представените партии е изключително вреден и опасен, както го показа досегашния опит в Държавното управление. Задължително е въвеждането на Мажоритарния принцип и екипността при избора на водещите места в Прокуратурата, Съда, МВР, МО както в центъра, а така и в страната по места. Не е изключено сега и за продажбата на земята ни след 01.01.2014г. пак да е задкулисна сделка за много пари, без да ги е грижа управниците, че по този начин заличават Държавата и народа ни от лицето на Земята!!!!

23.12 2013 в 16:02

все пак по-важно е дали казаното е вярно.иначе се измества темата.така както не е сигурно ,че "нови"лица ще решат проблемите.те често са новите избраници на мафията или се продават като лобисти ,когато влизат във властта.нужни са едновременно нови лица и нови правила.а това значи:лустрация и нова конституция.масовото гласуване е единственият начин това да се случи!

23.12 2013 в 10:42

Тая герберастка мърша какво реве като родопска мечка? Ако е толкова загрижен - оставка и файрон!

23.12 2013 в 10:09

Как започва най-прекрасният ден на света?
1. Пускате си компютъра.
2. Отваряте файл и го кръщавате "Правителството".
3. Затваряте файла.
4. Запращате го в кошчето за боклук.
5. Изчиствате кошчето за боклук.
6. Компютърът ви пита: "Да елиминирам ли Правителството?"
7. Отговаряте: "Да!"...смях от днес на http://daniivanov.blogspot.com/2013/12/blog-post_23.html