Съдия Ненков: Има нещо гнило в Конституционния съд

Елица Мартинова 23 декември 2013 в 09:48 2278 4

Румен Ненков

Снимка БГНЕС, Архив

Румен Ненков

„Това е система от персонални и всякакви други връзки. (...) Мойта съвест ме кара да говоря, защото чувствам че има нещо гнило в Дания.“

 

С тези думи конституционният съдия Румен Ненков, който е баща на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, определи пред „Нова телевизия“ ситуацията в Конституционния съд.

Подобно изказване той направи след първото решение, с което КС постанови, че Делян Пеевски остава депутат.

Сега, дни след повторното решение на КС в тази насока, Ненков коментира, че все още не е убеден в независимостта на магистратите.

„Има един принцип, че достойният съд не се сгъва и не подвива глава пред силните на деня“, посочи Ненков. Попитан кой се опитва да влияе на магистратите, съдията отговори, че не може да каже категорично, защото никой не си е позволявал да се меси в собствената му работа.

Като спорни решения той посочи тези за депутатското място на Пеевски и за освобождаването на бившия шеф на НЗОК Пламен Цеков.

„Има причини за тревога. Дори последното ни решение е доста тревожно (за Пламен Цеков – бел. ред.). Конституционният съд не може да формира мнозинство, както стана по случая „Пеевски“. Послендото решение е нещо уникално – има четири различни мнения и не може да се каже ясно „да“ или „не“. На пръв поглед съдиите в КС, следейки Конституцията, са с високи морални и професионални качества, но тълкуването на законите не е нещо толкова непредвидимо, за да има четири виждания“, подчерта Румен Ненков.

Той коментира, че никога не се е страхувал да изразява мнението си и се чувства длъжен да го прави в името на младите хора, голяма част от които са разочаровани от Прехода.

„Нашето поколение направихме думата „демокрация“ мръсна. Аз съм длъжен да говоря именно заради тези погубени надежди на младите хора. За тях се създаде впечатление, че демокрацията, едва ли не, е беззаконие, корупция, насилие, произвол. А точно това тя не е.

Понеже не мога да приема този начин на Прехода, той оправда незаконната трансформация и кражбата, а от друга страна създаде възможност за идеализиране на миналото“, изтъкна магистратът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови