Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Съдът взе за 2 г. шофьорската книжка на кмета на Пазарджик, петима съдии си направиха самоотвод

Таня Николова 21 юли 2022 в 16:40 3549 1

Тодор Попов

Снимка Архив

Кметът на Пазарджик Тодор Попов

Пазарджишкият районен съд наложи 2000 лева глоба и отне за две години шофьорската книжка на кмета на Пазарджик Тодор Попов, след като той бе спрян от полицията и отказа проба за алкохол през 2021 г.

Решението бе взето на 20 юли и потвърди като законосъобразно наказателното постановление на началник група към сектор Пътна полиция при ОД на МВР – Пазарджик. Петима съдии от Пазарджик си направиха самоотвод след разпределението на делото. Накрая то се гледа от последния възможен съдия-докладчик, който не си направи самоотвод и пое делото, съобщава пазарджишкото новинарско издание "Виделина".

Каращият четвърти мандат кмет на Пазарджик отказал проверка за алкохол. По думите му, заявени и пред съда, той се съмнявал, че пробата може да бъде манипулирана. Не се явил обаче и на кръвен тест в областната болница.

Съдия Красимир Лесенски, който гледа делото, коментира в решението, че общественият статус на Попов не бива да влияе на решението. „…Всъщност като фактология настоящият случай не се различава по никакъв начин от хиляди други подобни случай, с които съдебната практика се е сблъсквала. Това, че жалбоподателят е кмет, нито прави случая специален, нито води сам по себе си до извод, че проверката е с цел някаква „поръчка“. Сядайки зад волана да управлява автомобил, всяко лице, независимо от неговия обществен статус, следва да се подчинява на законите в страната и правилата за движението по пътищата, които важат и за всички останали граждани – участници в движението…“, пише съдията в мотивите.

Според кмета Тодор Попов спирането му за проба е била с цел очерняне. "Аз от 23 години съм в общественото внимание и никой не е казал, че съм пияница или че ползвам някакви такива препарати. Ще почерпя даже, ако някой ме е видял подпийнал. Всякакви неща са се изприказвали за мен. Това са важни неща на които аз държа и за това имах такова поведение във въпросната вечер", заявява той. "Иначе ако съм искал бих могъл да отида да си дам проба, ако имах доверие. Но нямам доверие, съжалявам", казва кметът. 

Решението подлежи на обжалване чрез Районен съд - Пазарджик пред Административен съд - Пазарджик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!