Събориха още 10 незаконни къщи в ромската махала в Асеновград

OFFNews 19 август 2017 в 15:32 3147 1

Събориха още 10 незаконни къщи в ромската махала в Асеновград

В петък са премахнати 10 незаконни постройки в ромската махала в Асеновград, съобщава БГНЕС. Общият брой на сградите, които трябва да бъдат съборени, е 36.

До момента властите са премахнали общо 26 постройки. За пет къщи е в ход процедура по обжалване пред Административен съд - Пловдив, а една има общ зид с друга, която е също в процес на обжалване.

Хората са приканвани сами да съборят къщите си, като в първата акция това направиха едва няколко семейства. Повечето постройки се премахват с техника от общината.

Акциите по премахването досега преминава без напрежение. На място идват социални работници, които консултират и анкетират желаещите да се включат в реда за настаняване.

Събарянето на незаконните постройки в махалата е една от мерките, предприети след избухването на конфликта в Асеновград, чийто повод беше побой между роми и деца от местния спортен клуб.

По случая има задържани 11 души като се очаква да бъде насрочено дело. Зад решетките е и Петър Низамов- Перата, който по време на първия голям протест след инцидента, удари оператор на бТВ.

Сред предприетите от властите мерки е изграждането на полицейска приемна, за което бяха отпуснати 26 хил. лв.

След двуседмичните оживени протести в Асеновград през юли, от инициативния комитет бе даден срок от 14 дни на институциите да реализират предложени мерки за възстановяване на законността и опазване на етническия мир. След този срок бе направен опит да бъдат подновени протестните шествия, но участието вече е твърде слабо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови