С вой на сирени почитаме паметта на Христо Ботев

OFFNews 02 юни 2024 в 07:10 1161 0

Снимка Архив

148 години от гибелта на Христо Ботев се навършват днес, почитаме и загиналите за свободата и независимостта на България.

В 12 часа сиренната система в цялата страна ще бъде задействана в продължение на 2 минути. При подаването на сигнала всички пешеходци и пътни превозни средства в населените места в страната трябва да преустановят движението си по улиците и площадите, като останат на място.

На връх Околчица ще се състои всенародно поклонение по повод Деня на Ботев. Очаква се премиерът Димитър Главчев да произнесе слово от 11:00 часа, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Главчев ще приеме почетния караул в подножието на върха, след което ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на героите.

До връх Околчица служебният премиер ще се изкачи пеша заедно с група от Българския туристически съюз и ученици, които участват в 76-ия Национален поход “По стъпките на Ботевата чета“.

В честването на върха ще участват военнослужещи от състава на Бригадното командване в Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски, съобщиха от Министерството на отбраната (МО).

Военнослужещи от състава на Българската армия ще участват и в тържествени проверки в Казанлък, Павел Баня, в с. Скравена, Дупница, Елин Пелин и Първомай. Военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Командването за логистична поддръжка, Националната гвардейска част и висшите военни училища ще се включат в тържествените ритуали по полагане на венци и цветя София, Пловдив, Варна, Бургас, Асеновград, Благоевград, Калофер, Свищов, Белене, Русе, Сливен, Горна Оряховица, Смолян, Шумен, Плевен и др.

Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни, за първи път е честван през 1884 г. във Враца и Пловдив. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват Ботеви четници.

От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.

С Решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г. 2 юни е обявен за Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Всяка година на 2 юни в 12:00 ч. от 1948 г. насам, се отдава почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България с едноминутно мълчание, вой на сирени и звън на камбани в продължение на две минути.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови