Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

С тротинетка в метрото безплатно от 1 май

OFFNews 11 февруари 2021 в 13:13 2187 0

Колела и тротинетки се качват в безплатно в метрото и крайградските автобуси в София от 1 май, реши Столичният общински съвет. 

Общинските съветници на Демократична България и ГЕРБ/СДС приеха доклад за изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за пътуване с обществения градски транспорт на територията на Столична община. 

Превозването на велосипеди и тротинетки ще може да става в последния вагон на метровлаковете и в автобусните линии, пресичащи околовръстния път на София. В метрото разрешените часове са до 7 ч. сутринта и след 20 ч. вечерта, а в автобусите до 6.30 ч. сутрин и след 20 ч. вечер, за да не се притесняват пътниците в пиковите часове, които за тези линии започват по-рано. 

В събота и неделя няма да има ограничения в часовете. Колелата не могат да бъдат повече от две в автобус или метрото, реши още СОС. 

Председателят на комисията по транспорт Карлос Контрера поиска - посредством тикет системата, която вече работи, ЦГМ да изготви 6-месечен мониторинг за това дали има конфликтни ситуации в превозните средства. Анализът ще бъде представен на общинския съвет. 

Зам.-председателят на комисията по транспорт Зафир Зарков коментира, че освен насърчаването на ползването на велосипеди, трябва да се гарантира и безопасното пътуване на ползващите градски транспорт. Общинският съветник от ДБ Владислав Панев, който е вносител на промените, подкрепи направените предложения и посочи, че по време на дебатите се е получило добро взаимодействие. 

Целта на промените е общественият транспорт в София да стане по-достъпен с въвеждането на новата услуга и да се привлекат повече граждани, които да го ползват, вместо да пътуват с личните си автомобили. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!