Quantcast

С проекта 'Улица на времето' откриват реновираната 'Малко Търново' (снимки)

OFFNews Последна промяна на 14 октомври 2019 в 07:44 3662 1

С представянето на проекта "Улица на времето" днес завършва реновирането на емблематична софийска улица "Малко Търново", съобщи Столична община. 

Проектът на Филип Бояджиев и екипа - автор на информационната система за ориентация към туристически обекти в София, ще бъде показан в 18,30 ч. в бар After 5 на ул. "Малко Търново". 

Обновяването на улицата се осъществи през летните месеци като дарение от
строително-инвестиционната компания BLD към Столична община. Улицата е отново
отворена за преминаване с подменена подземна инфраструктура и настилки, отстранени
течове, пребоядисани фасади, почистено окабеляване и ново осветление и елементи на градската среда. 

"Малко Търново" е най-бързата връзка между булевард "Дондуков" и пространството на площад "Александър I" и булевард "Цар Освободител". 

Проектът "Улица на времето" цели да превърне улицата в центъра на София в интерактивно преживяване, за да представя легенди и разкази от историята на града ни на посетители и минувачи чрез инсталации и елементи в градския дизайн. 

Работата по него стартира с дискусиите по проекта за реновиране, които се проведоха преди старта на ремонта през пролетта, припомнят от пресцентъра на Столичната община. Последва историческо проучване и изложба в галерията на държавна агенция "Архиви", представяща важни разкази и градски легенди за улицата, събрани със съдействието на проф.Николай Поппетров от Института за исторически изследвания към БАН, Музея за история на София, Държавна агенция Архиви и Български архитектурен модернизъм. 

На 60-те метра на ул. „Малко Търново“ е събрана много история, която показва развитието на града от неговото създаване до наши дни. Там могат да се открият останки от римско време, там е и прочутият бар „Луна“, в който се отбивал Цар Борис III и членове на фамилията му, а зад тайна черна врата в една от стените се крият килиите на бившата Държавна сигурност. 

Улицата е един от маршрутите на туристите в града. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11009

1

случайно прочетох

14.10 2019 в 13:51

Някъде пише ли, че е забранена за инвалиди?