С първия редовен полет София – Скопие пътуваха 22 души

OFFNews 26 март 2022 в 19:33 4141 2

Снимка БТА/Маринела Величкова

22 души пътуваха с първия редовен полет от София до Скопие днес, съобщи за БТА Янко Иванов от авиокомпания „Гъливер“ (GullivAir). В столицата на Република Северна Македония доста официални лица са посрещнали полета, добави той.

По дестинацията ще се лети два пъти седмично – в събота и в понеделник.

За начало е повече от обнадеждаващо, коментира Иванов. Идеята е да дадем възможност на идващите от Скопие в София да ползват всички полети на софийското летище и да могат да направят връзка, включително и до морето, обясни той.

Възстановяването на въздушната връзка между София и Скопие беше очакваната и оповестена първа конкретна стъпка от сътрудничеството, обявено след първата среща на премиерите Димитър Ковачевски и Кирил Петков на 18 януари в Скопие.

Това не е първата авиолиния, която директно свързва двете столици. На 25 април 1965 г. е открита международна въздушна линия на ТАБСО по маршрута София - Скопие. В 08:00 ч. от аерогара София излита първият самолет ИЛ-14, който след 51 минути каца на летището в Скопие. Пътниците са посрещнати от официални лица, начело с републиканския секретар по транспорта и съобщенията Георги Русковски, от журналисти и много граждани. Полетите от София се изпълняват в неделя.

Години по-късно, след като на 15 януари 1992 г. България официално признава Република Македония, през март същата година министърът на транспорта Александър Александров се договаря с министъра на транспорта и съобщенията на Република Македония Александър Лепавцов въздушната линия по маршрут София-Тирана, открита година по-рано, да бъде с директно кацане в Скопие. На 6 май 1992 г. в София Александров официално открива линията. С първия полет на 6 май 1992 г. от Скопие пристига министърът на транспорта и съобщенията на Македония Александър Лепавцов.

На 21 май 1992 г. вечерта по новооткритата редовна линия София-Скопие е извършен полет на държавната авиокомпания "Хемус ер". Със самолет "Як-40" пътуват 25 пътници. Полетът продължава около 20 минути. Полетите от София до Скопие се изпълняват в четвъртък, петък и събота сутринта, а в обратната посока - в понеделник, вторник и сряда. Билетът в едната посока струва 60 долара, а в двете посоки - 90 долара.

На 14 декември 2007 г. министърът на транспорта Петър Мутафчиев открива авиолинията по маршрута София-Скопие, която се обслужва от авиокомпанията "България ер". В приветственото си слово Мутафчиев посочва, че откриването на авиолинията цели да бъдат нормализирани авиовръзките на България с всички европейски столици. Линията София - Скопие се покрива три пъти седмично и има много добра връзка в София по дестинациите за останалите европейски столици. Цената на билет по линията София-Скопие в едната посока е 39 евро.

Полетите са прекратени от превозвача през 2009 г.

Източник: БТА

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

110

2

Перпендикуляр

29.03 2022 в 13:00

168 километра е разстоянието между София и Скопие. До Стара Загора е 190 км. Значи трябва да се брои за вътрешен полет.

800

1

sashkvask

26.03 2022 в 23:41

И егото на лъжеца