С изпити по математика I и теология приключва първата кандидатстудентска кампания в СУ

OFFNews 22 април 2018 в 06:04 2176 0

На 22 април 2018 г. с изпити по математика I, теология (устен), музикален инструмент или пеене и събеседвания за специалностите „Изобразително изкуство" и „Графичен дизайн" приключва първата кандидатстудентска сесия за учебната 2018/2019 г. на Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Изпитът по математика I е писмен, с продължителност четири часа. От 2016 година форматът му съвпада напълно с този на матурата по математика:

20 задачи с избираем отговор от 4 възможности;
5 задачи с отворен отговор;
3 задачи с цялостно решение.

При решаването на всички задачи се използват знания от различни теми на програмата по математика за задължителна подготовка. Решаването на задачите не предполага използването на помощни изчислителни средства. При провеждането на изпита се допуска използването на химикалки (пишещи синьо), черен молив, линийка, триъгълник, пергел и гума. Не се разрешава ползването на калкулатори, електронни бележници и портативни компютри. Единственото разрешено помагало по време на изпита е Справочник по математика за кандидат-студенти, издаден от Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски" не по-рано от 2007 г. (с червена корица).

Конкурсният изпит за специалност „Изобразително изкуство" се провежда под формата на изпит-събеседване, на който кандидат-студентите представят портфолио с авторски рисунки. В хода на събеседването се изясняват и интересите на кандидата по отношение на съвременния художествен живот. Кандидатът споделя своите впечатления и оценки от посетени изложби, галерии, музеи, според възможностите, с които разполага, за да се запознае с тях (в София или в страната). Поощрява се също самостоятелността на подбора и преценката, а не количеството на фактите.

Кандидатът представя свои творби, избрани по лична преценка, в оригинал. Поощрява се умението му да изложи мотивирано и убедително идеите, намеренията и задачите, които са го ръководили при избора на един или друг проблем, тема, сюжет, жанр и т.н. при осъществяването на дадената творба.

Устният изпит по теология се провежда върху предварително обявени теми, за които е препоръчана литература. Критерии за оценяване са: степента на познаване на проблематиката; умението да се представя аналитично съдържанието на определен въпрос; участието на личния опит при формулиране на теоретичния отговор.

Кандидатите за специалност „Музика" полагат изпит по музикален инструмент или пеене. Кандидатите, които се явяват с музикален инструмент, могат да ползват всички видове инструменти, които се използват в симфоничния, естрадния, духовия и народен оркестри; кандидатите, които се явяват с пеене (класическо, народно, естрадно), трябва да си осигурят съпровод на пиано или друг музикален инструмент. Всички кандидати са задължени да изпълнят наизуст две музикални произведения по избор.

Конкурсният изпит за специалността „Графичен дизайн" се провежда под формата на изпит-събеседване, на който кандидат-студентите представят портфолио с авторски творби. Портфолиото може да бъде в един от следните варианти: творби в оригинал; творби под формата на фотографии на хартиен носител; творби в електронен вариант (на личен лаптоп).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови