Ростислав Петров: Правилите сайта за преброяването сами са се хакнали

OFFNews 10 септември 2021 в 11:19 6536 4

Мисля, че са се хакнали сами тези, които са правили сайта за преброяването, виждали сме го и преди това.

Това заяви пред БНР председателят на Българската асоциация на сертифицираните етични хакери Ростислав Петров за проблемите със сайта на Преброяване 2021. Още на старта си преброяването започна с проблем заради хакерска атака. По-късно през деня технически проблем също попречи на гражданите за успешното преброяване. 

На следващия ден НСИ временно ограничи достъпа до сайта, заради поредица от атаки тип "Отказ от услуга". 

"Този филм вече сме го гледали - сайтът на ЦИК, БГ Тол и други. Все още никой не е изнесъл доказателства за хакерска атака", каза още Петров.

Според него, ако е хакерска атака, може да се идентифицира лесно и да се открие извършителят: При такова преброяване би трябвало само български IP да имат достъп до сайта, т.е. трябва да са ограничени външните IP. Така, ако има хакерска атака, тя ще е от България и веднага ще се идентифицира извършителят и органите на реда ще се заемат да го открият". Петров допълни, че според него не е ограничен достъпът от външни IP.

Той попита риторично дали през една врата, която е 90 см, могат да минат едновременно 10 души. 

"Трафикът на този сайт върви през една тръба, която е 10 см, условно казано. Когато много хора се опитат да влязат едновременно и надвишат капацитета на тази тръба, по която върви трафикът, се случва точно това - отказ от услуги. Това си е наистина хакерска атака, но не е умишлена", каза още той.

По думите му същото нещо се е случило и, когато е "паднал" сайтът на БГ Тол: Не беше хакерска атака.

Според Ростислав Петров всички, които се грижат за сигурността на данните и на трафика на сайта, трябва незабавно да се заемат и да започнат подобряване на защитата на информацията, защото може да има атаки към сайта и когато вече са регистрирани много хора, преброили се електронно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

10.09 2021 в 22:35

Нищо не разбирам от това. Но сайтове с по стотина хиляди уникални посещения на час - бол. Не могат да напишат нещо по-просто ли?

Прочее, кво стана с ония нагли копелета, които хакнаха НАП?
 
X

Да помогнем на украинските деца!