Рокадите в транспорта продължават - освободен е заместник-министър Новаков

OFFNews 21 април 2022 в 10:45 2961 0

Стоян Новаков

Със заповед на министър-председателя Кирил Петков от длъжността заместник-министър на транспорта и съобщенията е освободен Стоян Новаков, съобщиха от правителството. 

Това е поредна рокада на ключов пост в транспортния сектор.

Новаков беше назначен през януари. В прессъобщението от днес няма мотиви за уволнението или каквато и да е друга информация. Името на Новаков вече не е на страницата на транспортното министерство.

Стоян Новаков е експерт по морско дело и е работил и към Европейската комисия (ЕК).

Това е поредната кадрова смяна в екипа на транспортния министър Николай Събев за краткия период от управлението му. Преди дни Събев освободи 81-годишния инж. Йордан Мирчев от длъжността изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на „Холдинг Български държавни железници“ ЕАД. Това стана точно три месеца, след като Мирчев беше назначен от Събев да ръководи железницата с публични обещания за грандиозни реформи.

На 8 април Събев скоропостижно освободи от Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“ и друго свое "назначение" - Кирил Савов Григоров. А още малко по-рано министърът, който е създател на куриерската фирма „Еконт“, назначи и скоро след това уволни Симеон Евтимов за председател на Съвета на директорите на „Холдинг БДЖ“, а Любомир Сяров - за редови член на директорския борд.

И докато за Мирчев и Евтимов в железничарските среди масово се питаха защо изобщо са били назначени, то с освобождаването на Любомир Сяров – специалист по логистика, държавната железница по-скоро загуби някакви възможности за увеличаване на директните си контакти с товародателите.

Същата бе съдбата и на бившия изпълнителен директор на „БДЖ – Пътнически превози“ Константин Азов - уволнен само няколко дни след назначаването си.

По молба на Николай Събев, само след около два месеца служба, премиерът Кирил Петков освободи и заместник-министърът на транспорта и Илия Илиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови