Родители спират децата си от училище в Люлин заради тормоз от второкласник

OFFNews 08 декември 2022 в 10:05 5982 2

Зала в училището

Снимка Facebook

Зала в училище 90 СУ Ген. Хосе де Сан Мартин

Родители на деца от училище в столичния квартал „Люлин” се събраха на протест, като заявиха, че няма да ги пуснат в клас. Причината е, че децата им системно са тормозени от техен съученик. Подавали са сигнали до институциите, но без резултат.

Родителите, спиращи от днес децата си, са десетки. Те обясниха, че за година и половина има вербален и физически тормоз - по време на час, на междучасия. 

"Синът ми е удрян в лицето, блъскан, обиждан. Имало е случаи, в които оставя без обяд, защото въпросното дете му го е взело. Вчера ми разказа, че в междучасието неговият съученик влязъл в момичешката тоалетна и си е събул панталона. Това е за пореден път", разказа пред Нова ТВ майка на дете, учещо в 90 СУ „Ген. Хосе де Сан Мартин“.

Всички институции принизяват децата до лист с имената им, който си разменят. Отдолу на листа пишат, че случаят е приключен и казусът е предаден на директора на училището. "Интересното е, че това дете има проблем от началото на първи клас. Сега сме края на първи срок на втори клас", допълни друг родител. 

По думите на бащата на едно от децата преди два месеца родителите са успели, макар и много трудно, да направят срещата с директора на училището. "Въпреки че случаят е такъв, не успявахме да направим срещи с директора, а комуникираме с класния ръководител", обясни той.

"Момчето постъпи в нашето училище миналата година. Работих за това да се адаптира в класа, защото има трудности в комуникацията. Имаше индивидуални консултации и групова работа с целия клас. Попитах родителите дали желаят с детето да работят ресурни учители, логопеди. Те не се съгласиха, защото се притесняваха, че детето им ще бъде със статут "дете със специални образователни потребности", каза от своя страна психологът в учебното заведение Десислава Цветкова.

Затова е пуснат сигнал до Държавна агенция за закрила на детето, за да може семейството да получи консултиране. Децата разказват, че губят от учебния материал, защото почти всеки час се отделят по 20-30 минути, за да бъде усмирено детето. 

"Законът изисква детето да бъде приобщено и правим всичко възможно за това", коментира директорът на училището Емилия Иванова.

Майка на дете разказа, че в краен случай ще премести детето си, но не трябва учениците да търпят и да знаят, че е нормално да бъдат ударени, бутнати, обиждани. 

Родителите на детето, от което се оплакват родителите, са обяснили пред Нова ТВ, че нямат възможност да дойдат на протеста, за да изразят позицията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

2

dolivo

08.12 2022 в 10:50

родителите за психолог, защото оставят детето без професионална помощ, когато му е най нужно

ето това е пример, където частично отнемане на правата на родител в полза на детето са уместни

14048

1

voododoll

08.12 2022 в 10:19

Имахме подобен случай в детската градина на дъщеря ми. Но родителите се съгласиха с него да работи психолог и ресурсен учител и нещата драстично се промениха към по-добро.

Сега имам идентичен случай с този в статията, но тепърва ще видим какво ще се предприеме.