Родители искат с по-строги санкции за убийците на пътя

OFFNews 07 юни 2014 в 13:13 3375 0

Мястото, където загина Паоло

Снимка Facebook

Стотици родители и деца се събраха днес на "Мълчалив поход за живота" в няколко града на страната.

Акцията се организира спонтанно във Facebook, а тъжният повод за шествието бе нелепата смърт на 4-годишния Паоло, който бе прегазен в центъра на Стара Загора тази седмица.

В 11 ч. граждани на София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Пазарджик, Габрово, Перник, Банско, Раднево, Ямбол и Шумен се събраха, обединени от желанието за въвеждане на законодателни промени, които да въведат по-справедливи наказания за убийците по пътищата. Организаторите на протестните шествия настояват за строги наказания при нарушаване на Закона за движения по пътищата, както и за по-прецизен контрол от страна на КАТ.

Един от организаторите на похода в София - Стефка Сарафова, коментира пред БГНЕС, че исканите промени ще бъдат изготвени от юристи и внесени в Народното събрание.

Оосбено масов бе протестът в Стара Загора, сборният пункт бе пред общината. Стотици граждани извървяха мълчаливо пътя до мястото, където загина Паоло, за да поставят цветя.

Десетки майки с колички и родители на пострадали при катастрофи деца се събраха на площад "Народно събрание" в София. Родителите носеха детски играчки, но вместо усмивки, те пледираха за мерки от страна на общините, на изпълнителната и законодателната власт за безопасно движение по улицата. "Мълчаливият поход на живота", организиран от движение "Работещи в полза на бъдещото майчинство Зачатие" и фондация "Искам бебе", "Нашите недоносени деца", настоящи и бъдещи майки, както и Българската асоциация на пострадалите при катастрофи и фондация "Безопасни улици - от Валя". Родителите от столицата също настояват за промени в Наказателния кодекс, адекватни наказания за убийците на пътя, повишаване на санкциите за нарушителите. До 10 дни от организациите ще са готови със свои предложения за промени в Наказателния кодекс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови