Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Родител: Лавката на столично училище продава спрей с амфетамини на деца

ОFFNews 12 май 2014 в 14:00 4559 6

Флаконът от лавката
Флаконът от лавката

Родител на ученик от 120 училище обяви, че в лафката на училището се продава продукт, в чийто състав е доказано наличието на амфетамини.

Майката Неда Филчева изпрати писмо до OFFNews, придружено със снимков материал от изследване в "Пирогов", описващо скандалния случай.

Ето какво пише тя: "През нощта на 30.04.2014 г. прочетох публикация във Фейсбук на майка на дете от класа на сина ми, че е дала съмнително шишенце, което е намерила в чантата на дъщеря си, за изследване в "Пирогов", и като резултат се е оказало, че в течността е установено наличието на амфетамини".

Филчева ни праща и следната снимка с разрешение на майката, дала шишенцето за изследване - Кристина Биджеранова.



Филчева споделя още, че синът й се оплаквал от стомашни проблеми, след като е консумирал храна от стола и лавката на 120 училище.

"Няколко пъти повръща, без реално да е болен, оплакваше се от болки в стомаха, появиха се обриви по тялото, определени от педиатърката като „хранително натравяне“. Естествено и самото дете ми сподели: „Мамо, много е гадна храната! Не мога да я ям!", пише майката.

На 7 май Филчева разговаряла с класния ръководител на сина й.

"Класната на сина ми ме увери, че директорката знае за случая, въпросните флакончета вече не се продават и са постъпили сигнали в съответните институции. Помолих я да слезем заедно до лавката, но тя се притесни – разбираемо е, родителите не е желателно да влизат в училището или поне е така според неговия правилник", пише Филчева до OFFNews.

След това майката се свързва с Кристина Биджеранова, която е дала флакончето за изследване в "Пирогов".

"Тя потвърди опасенията ми. Не ставало дума точно за съдействие от страна на директорката, а за разгарящ се скандал."

На 8-и Филчева се опитала да снима лавката, но не била допусната до сградата. Според нея причината за това е, че "основната им грижа бе да не се накърни имиджът на училището".

При разговора на Филчева с директорката, по думите на майката, "директорката гордо ми извади две неразпечатани представители на въпросния продукт и заяви, че ги пази за независима експертиза".

"Стигна дори до там, че да предложи „да отидем ей сега“ да я направим и аз направо подскочих от ентусиазъм. В този момент обаче, тя квалифицира сигнала на майката от класа на сина ми като „фалшив“, защото нейното флаконче било отворено и всеки можел да сложи амфетамина там. На въпроса ми кой е всеки, тя изказа доста странни хипотези, които ще се въздържа да цитирам, защото съм сигурна, че ще ги отрече", пише още майката.

OFFNews се свърза с директорката на училището г-жа Цветанка Тонева за коментар по случая.

Тя определи сигнала на майката като "злонамерена клюка".

"Всеки може да занесе отворена опаковка без етикет за изследване. Проверка е извършена и от РЗИ, и от Агенцията по храните, и от район "Лозенец" - няма такова нещо. От 30-и няма такова нещо, този спрей за уста не се продава в лавката ни", каза Тонева.

Според нея документът от "Пирогов" е "невалиден", защото не е спазен задължителният ред - изземане от полицията и анализ в лаборатория на МВР, чрез който да се докаже, че именно продукт, продаван в лавката, съдържа амфетамини.

Ако беше истина, "Пирогов" веднага щяха да сигнализират полицията - нека не ни правят на глупаци, каза още директорката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!