РИОСВ глоби Рилския манастир за изливане на отпадни води в река Рилска

OFFNews 10 март 2023 в 19:04 2350 2

река Рилска

Снимка wikimedia.org

река Рилска

РИОСВ глоби Община Рила и Рилския манастир за изливане на отпадни води в река Рилска, предаде БНР. Санкция за същото нарушение са налагани и на заведения по брега на реката и при предишни проверки.

Глобата за общината е 2000 лева, а за Рилския манастир - 500 лева. 

Проверката на РИОСВ е от края на февруари. Установено е, че се ползва река Рилска без необходимото за това основание -общината не притежава разрешително за заустване на отпадъчни (битово-фекални и промишлени) води, които са формирани, събрани и отведени от канализационната мрежа на град Рила.

Рилският манастир притежава разрешително за заустване на отпадъчни води, но не е извършил собствен мониторинг на количеството и качеството (концентрацията на емитираните замърсители) на отпадъчните води за трето тримесечие на 2022 г., за което му е е наложена имуществена санкция в размер на 500 лева.

През октомври 2022 г. бяха наложени санкции на заведения по брега на река Рилска, че изливат отпадни води направо в реката. Проблемът е, че нито град Рила, нито Светата обител имат изградена пречиствателна станция, каза кметът на Общината Георги Кабзималски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

11.03 2023 в 09:30

това са свещени екскременти бе, какво лаете?

1915

1

Читателка

10.03 2023 в 19:44

Попчетата да намалят пържолите по време на пости и да си построят.. Рилската света обител притежава Риломаннастирските гори, които в момента се секат поголовно и безконтролно...500 лева глоба ли е?? Та те изливат от памтивека канализацията си в чистата планинска река.. Може много ясно да се види утайката по дъното на река Рилска чак до вливането й в Струма..
 
X

Да помогнем на украинските деца!