Риболовците излизат на протест за Вит и искат оставки: Защо ни правите на глупаци?

OFFNews 22 ноември 2019 в 13:11 5637 1

Риболовците от Сдружение „Балканка” организират протест срещу унищожението на река Вит от строителите на магистрала Хемус. 

Активните граждани ще се съберат на моста на река Вит в местността Боаза утре. 

Причината за протеста е разораването на километри от река Вит в нарушение на куп европейски директиви и законите, действащи в страната. От сдружението припомнят, че засегнатият участък от река Вит попада в две зони от екологичната мрежа Натура 2000: ЗЗ Български извор по директивата за хабитатите и ЗЗ Васильовска планина по директивата за птиците. Това означава, че е засегнат участък, включващ приоритетни местообитания и защитени видове по двете европейски директиви, а за дейността няма проведена задължително процедура по Закона за биологичното разнообразие.

Проблемът бе разкрит именно от риболовците, които засне няколко шокиращи видеа и подадоха сигнали до институциите.

Сдружение „Балканка” е категорично, че вината за случващата се в момента екокатастрофа на река Вит е на строителите на аутобана.

Веднага след като риболовците подават сигнал на сигнал до институциите, които трябва да контролират дейностите в реката, а именно БДДР и РИОСВ – Плевен, камионите и цялата строителна техника се изнасят по сигнал от коритото на реката в посока новото трасе за магистрала Хемус. Резултатът е, че при проверката им на мястото не е установен извършител.

Ето защо, по време на протестното действие, гражданите ще изпратят ясно послание към институциите, с искане оставките на тримата пряко отговорни - на областния управител на Ловеч Ваня Събчева, директора на БДДР Петър Димитров и на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Гражданите питат: Защо ни правите на глупаци? Ако това деяние е разрешено от областния управител на Ловеч, защо не са спазени процедурите? Така ли се строят магистрали, с речна баластра? Според представители от Сдружение Балканка, строителството на магистрала е недопустимо да се извършва с речна баластра, тъй като тя съдържа в себе си изключително разнородна структура, обли камъни с най-различни размери, глина и пясъци, като по този начин не може да се изгради консолидиран насип и това застрашава качеството на строежа и е предпоставка за кратък експлоатационен живот.

Риболовците от Балканка обръщат внимание и на това, че в местност Боаза се намира естественото губилище на река Вит. Активистите изразяват опасения и за подхранването на река Златна Панега, тъй като тя черпи води именно от губилището на река Вит. А изворът Глава Панега, най-големият карстов извор в България, подхранва водоем за питейно-битово водоснабдяване на Луковит, с което строителите реално са работили във водосбора на питейно-битов водоизточник.

Речната баластра сама по себе си помага за очистването на водата като филтрира много добре съдържанието, а крайречната гора помага и за пречистването на постъпващите след дъжд от околните терени води.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

1

Vladislav Peichev

22.11 2019 в 13:38

Да представят исканията си пред компетентния за България и Румъния служител епископ Датев Акобян.