Риболовци на четири протеста днес: Личев прокарвал лобистки промени, бил ''живата история на убийството на българските реки''

Поправките смекчавали изискванията за нови ВЕЦ в защитени територии и узаконявали незаконно изградени централи

OFFNews 24 август 2021 в 10:52 2945 0

Асен Личев

Снимка БТА/Минко Чернев, архив

Асен Личев, служебен министър на околната среда и водите

Риболовци излизат на четири протеста днес, съобщава сдружение „Балканка“.

Те се противопоставят на предложените от служебния министър на екологията Асен Личев промени в Закона за водите и Наредбата за ползване на повърхностните води, които наричат "лобистки". Искат спирането им и оставката му. Наричат го "живата история на убийството на българските реки през последните 20 години" с мотива, че в този период именно Личев е ръководил ресорната дирекция в екоминистерството.

Протестите ще са в:

- София - пред Министерски съвет, от 16:30 ч;

- Луковит – при водохващането за ВЕЦ Радомирци, от 16:30 ч.;

- Варварски минерални бани (паркинга), близо до водохващането за ВЕЦ Ели дере – от 18:30 ч.;

- района на Пловдив – при стената на ВЕЦ Кадиево – от 18 ч.

Предложенията целят смекчаване на изискванията за построяване на нови ВЕЦ в защитени територии, обясни пред БНР един от организаторите, Николай Граждански от Риболовен клуб "Панега 2021"

"Другото нещо, с което не сме съгласни, са вредните действия на мини ВЕЦ-овете. Постоянно има промяна на нивото на реките, което вреди за организмите, които живеят в тези води. Влиянието, което нанасят, е по-скоро пагубно за реките", обяснява той.

Димитър Куманов от "Балканка" допълва, че с промените се узаконяват незаконно изградени ВЕЦ-ове и се разрешава изграждането на такива централи в защитени зони по "Натура 2000".

"С изключение на три ВЕЦ-а в България, всички не притежават учредени права за строеж и министърът сега с тези изменения на наредбата иска това положение да продължава вечно. Досега строителството на всякакви видове ВЕЦ-ове в "Натура 2000" зоните беше забранено. Сега министър Личев иска да разреши строителството на още ВЕЦ-ове в "Натура 2000" зоните като основният му прицел са Марица, Тунджа, Струма и Места".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!