Резултатите от анкетата ни за паметника на Самуил

72% от гласувалите читатели подкрепят паметника

OFFNews 25 юни 2015 в 12:45 5146 5

Снимка: Булфото/Миро Златев; Колаж: OFFNews

Приключи гласуването в анкетата ни "Харесвате ли паметника на цар Самуил?".

Окончателните резултати сочат, че 72% (7549) харесват паметника на цар Самуил на архитекта Александър Хайтов. 15% (1560) са противници на монумента, 12 на 100 (1209) го харесват, но не одобряват светещите му очи, а 1% (131) от гласувалите харесват идеята за очите, но пък не им допада паметника.

Това е анкетата ни, която предизвика неочаквана за нас реакция. На 11 юни започна атака, при която един потребител гласува 24 000 пъти в анкетата.

Впоследствие блогърът Асен Генов публикува материал, с който обяснява как е направена манипулацията и какви са били мотивите на извършителя.

Неговите гласувания бяха изтрити.

Малко по-късно започна втора атака - няколко десетки IP-та гласуваха многократно за четвъртия отговор - че харесват идеята за светещите очи, но не и паметника. Ограничихме възможността за гласуване до веднъж на IP, но има голяма вероятност няколко десетки IP-та да са на един потребител, а от друга страна има вероятност неизвестен брой хора да не са могли да гласуват, защото техен колега от офиса вече е гласувал от същото IP.

Смятаме обаче, че при над 10 000 гласували тези отклонения са пренебрежимо малки и резултатите са достатъчно представителни за мнението на читателите ни.

Новата ни анкета можете да видите в дясната половина на сайта.


Можете да вземете участие и в новата анкета на OFFNews - "За или против Гей парада?".




Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!