Ресторантьорите се отказаха от протестно отваряне на заведенията на 1 февруари

Нямаме моралното право да подложим служителите си на наказателно преследване, заявиха от БАЗ и СЗБ

OFFNews Последна промяна на 31 януари 2021 в 12:39 2490 1

Ние сме готови да поемем наложените на персонала ни административни глоби, но не можем да позволим да бъдат подложени на наказателно преследване. Повечето от тях са до нас от години, страдаме заедно от началото на кризата с COVID-19 и сега нямаме моралното право да искаме от тях да станат обект и на Наказателния кодекс.

Това гласи позицията на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

Решението е взето след проведени юридически консултации.

Водени от горното и въпреки убеждението си, че протестно отваряне на заведенията на 1 февруари е правилно решение, сме принудени да се откажем от него, допълват от сдруженията.

Решението е подкрепено от 87,4% от членовете, които след проведена анкета, са на мнение, че при тези обстоятелства не бива да се рискува с протестно отваряне на заведенията и поставяне под риск на персонала. 

От организациите припомнят, че са изпратили писмо до премиера Бойко Борисов, в което го уведомяват, че от предоставените от него публично два варианта за отваряне на заведенията, са избрали 1 февруари 2021г. Те очакват официален отговор и изразяват готовност да преговаряме за начина, по който да отвори последният затворен сектор в България.

Обръщаме внимание, че от 1 февруари ресторантите извън хотелите и нощните заведения остават единствения затворен сектор в държавата като мярка за превенция на разпространението на COVID-19. Няма медицинско обяснение защо се случва това при наличие на под 100 на 100 000 заразени в продължение на седмици. Защо ресторантите в хотелите са безопасни, а ресторантите извън тях – не. Защо не са опасни големите опашки в магазините и големите струпвания по ски пистите, питат от сдруженията.

От БАЗ и СЗБ настояват Националния оперативен щаб и здравният министър да поемат лична отговорност за фалитите в бранша, които предстоят, както и за хората, които ще останат без работа, защото медицински аргументи за взетите решения няма.

Какви са санкциите

Административно-наказателна отговорност

За физическите лица – глоба от 300 до 1000 лв., като при повторност глобата е от 1000 до 2000 лв.
За едноличните търговци и юридическите лица – имуществена санкция от 500
лв. до 2000 лв., при повторност от 2000 до 5000 лв.

2. Наказателна отговорност (същата се носи само от физическите лица)

Лишаване от свобода до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1995

1

Radka Mandilova

31.01 2021 в 16:45

Подкрепям напълно хората от заведенията и ако бяха решили да отворят на 01.02. щях да отида на ресторант в знак на солидарност. Колкото до санкциите и наказателната отговорност- правото не е еднопосочна улица. Съветвам организациите да заведат колективни искове по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. А по отношение на твърдението в тази статия, че заведенията са единственият затворен бранш държа да отбележа, че авторът пропуска туризма в частта на организирани групови пътувания, които са забранени от 27.03.2020 до 30.04.2021, ако не се променят действащите към днешна дата "противоепидемични" мерки.